Виктория Василева: Срещу ИТН имаше добре планиран сценарий

Ще участваме в принципна политика, а не в "стани да седна", казва Виктория Василева

Виктория Василева: Срещу ИТН имаше добре планиран сценарий | StandartNews.com

 

  • Партията ни не е създадена за кратко. Само ние победихме ГЕРБ, но изчегъртването на модела все още е предстояща задача
  • Ще участваме в принципна политика, а не в "стани да седна", казва Виктория Василева

Виктория Василева е един от експертите на Има Такъв Народ. Два пъти тя бе заместник председател на парламента - в 45-ото и 46-ото НС. Народен представител от Кюстендил. Главен секретар в партията на Слави Трифонов. По професия е икономист. В момента прави магистратура по Антитероризъм и дипломация. Владее френски език.

  • Притеснява ме "всеядността" на новите кандидати за управленци
  • Сред първите ни задачи е защита на хората, които ще платят цената на безумното управление на ГЕРБ
  • Лъжи, казани с усмивка, се котират по-добре от истината, но поднесена с малко по-остър тон
  • Опитите за кадруване на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме" ни отрезвиха
  • За разлика от Кирил Петков и Асен Василев ние няма да имаме нищо общо с ГЕРБ и ДПС

 

- Г-жо Василева, бяхте зам.-председател на последните две народни събрания. Какви са поуките от 45-ото и 46-ото НС? Какви уроци научи Има Такъв Народ?

- В 45-ото НС, като че ли имаше по-голяма сплотеност между партиите на протеста, защото видяха, че ГЕРБ могат да бъдат изолирани, което и заслужаваха. Ние бяхме втора политическа сила, но с малко след първия, т.е. усещаше се възможността ГЕРБ да бъдат изтласкани от властта. Не случайно всички дойдоха да ни убеждават да направим правителство на малцинството (някои от тях буквално със сълзи на очи!).Всички заявиха готовност да ни подкрепят без каквито и да било условия. Опитахме се да им обясним, че не могат да искат това от нас, защото правителство на малцинството без подкрепа за политики е обречено. Тук е разликата с 46-ото НС в което Има Такъв Народ вече беше първа политическа сила.За първи път от 12 години някой победи ГЕРБ на избори, но тази победа не беше достатъчна, защото едно е да победиш на избори, друго е да победиш с мнозинство, което да застане зад правителство. Очевидно това не беше така.И тук започва интересното в промяната на поведението на партиите на протеста. В 46-ото НС като че ли на тях им замириса на власт и решиха, че шансът е сега или никога, защото установиха, че е възможно мнозинство заедно с БСП. Все още нямам отговор на въпроса защо в 45-ото НС всички искаха правителство на малцинството, а в 46-ото всички твърдяха, че това е абсурдно! За съжаление не знам отговора на този въпрос.Иначе лично за мен урокът е, че не е важно само какво казваш, а и как го казваш и как го обясняваш на гражданите, защото видяхме, че лъжи, казани с усмивка, се котират по-добре от истината, но поднесена с малко по-остър тон.

- Успя ли ИТН достатъчно добре да обясни на хората причините, поради които партията нямаше възможност да състави правителство?

- Не, не успя. Вината е в нас. Толкова динамично се развиха нещата и в толкова добър синхрон тръгна омразата към ИТН и откровените манипулации и внушения, че докато се усетим, всички забравиха чекмеджето и кюлчетата и обявиха ИТН за враг номер 1!Това беше сценарий. Добре подготвен и синхронизиран. Според мен просто никой не си е представял, че ИТН ще има водеща роля в правителство.

- Опитите за кадруване на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме" при преговорите за съставяне на кабинет, промениха ли отношението на ИТН към тези две партии. Какво ще бъде взаимодействието на ИТН с тях в следващия парламент?

- По-скоро ни подействаха отрезвяващо. Ние се опитваме да разделяме партиите от техните лидери, защото не съм убедена, че това, което правеха лидерите се одобрява от членовете, симпатизантите или просто от избирателите на тези партии. В края на краищата тези хора не могат да носят вина за действията на своите лидери, нали така?

- Каква е позицията на ИТН към новия играч на политическия терен "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев?

- Наблюдаваме внимателно процесите. Засега виждаме само една опаковка, но още не сме видели съдържанието и хората, които ще застанат зад различните политики. Нали беше важно да не се гласува за "котки в чувал"?! Имаме само една направена заявка и нищо повече. Искаме да видим програма и ясни приоритети. Мен лично ме притеснява тази "всеядност" на новите кандидати за управленци, включително и към ГЕРБ и ДПС, а за разлика от тях - нашата позиция е ясна. Ние нямаме нищо общо с тези две партии и ще направим всичко по силите си, за да спрем техния досег с властта.

- Социолозите отново дават първо място на ГЕРБ, а на ИТН, която стана на миналия вот първа сила - трето място. Как си обяснявате това?

- Не бих искала да коментирам българската социология. Нейното заболяване отдавна е хронично и то обслужва конкретни интереси. Аз си имам своя социология и това са срещите ми с хората в цялата страна. Никой не трябва да подценява българите и тяхната способност, дори и подсъзнателно, да отличават истината от лъжата. Българите са лъгани много и вече имат изграден усет.

- Каква кампанията ще води ИТН?

- Активна, открита и честна. Няма да спотаяваме истината с надеждата това да ни спечели привърженици. Всичко основано на лъжа рано или късно се срутва, като пясъчна кула. ИТН не е създадена, за да бъде кратко в политиката. Да, единствено ние имахме капацитет да победим ГЕРБ, но изчегъртването на модела е все още предстояща задача.

- Голямото предизвикателство след вота е съставянето на правителство. При какви условия ИТН ще участва в него и какви принципи ще отстоява?

- Единственото условие ще бъде да се състави качествено правителство, което да се справи с ужасяващите проблеми, които се задават - енергетика, икономика, доходите на хората, състоянието на бизнеса и неговото оцеляване, безобразното състояние на здравеопазването и образованието. Ще участваме в принципна политика, а не в политика "стани да седна". И най-важното - да се говори истината и да се спазват законите и Конституцията на България.

- Кои са първите задачи пред новото НС и новия кабинет, за които ИТН ще държи да бъдат решени?

- Спешни мерки в енергетиката, подобряване на бизнес климата, съдебната реформа и защитата на обикновените хора, които ще платят цената за безумното управление на ГЕРБ за последните 12 години.

- ИТН първа подкрепи официално Румен Радев за втори мандат. Каква е оценката Ви за неговите конкуренти проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов и смятате ли, че ИТН ще успее да постигне целта си - избор на Радев още на първи тур?

- Всеки има право да се кандидатира. Другото са персонални оценки, каквито не бих искала да правя. По-добре да гледаш мач между силни отбори, където има реална игра и интрига, отколкото  т.нар. "свирен мач". Зависи от избирателната активност дали въпросът ще се реши на първи тур. Много се надявам хората да отидат да гласуват и двойката Радев-Йотова да бъдат избрани още на 14.11.

- Обществото ни е крайно разделено - на почтени и непочтени, на промяна и статукво, на нови и стари и т.н. Кога и как тези линии на противопоставяне могат да бъдат преодолени?

- Ще ги преодолеем, когато започнем да мислим и да оценяваме по дела, а не по думи. Когато разберем, че всеки носи отговорност за собствения си живот и никой не му дължи нищо по презумпция. Когато осъзнаем, че освен права имаме и задължения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай