БСП се люшка между загубата и отговорността

Партията все още не може да даде обяснение на въпросите за провала и отговорността за него

БСП се люшка между загубата и отговорността | StandartNews.com

След загубата на БСП със сериозна разлика от управляващата ГЕРБ, червената партия все още не може да се съвземе и да даде прясно обяснение на въпросите за провала и отговорността за него.

„Имаше големи очаквания от тази кампания. Нормално е да се постави въпросът за отговорността. Оставката е индивидуален акт. А когато има загуба, трябва да има и отговорност. Трябва всеки да понесе своята отговорност. Затова предлагаме да се започне от долу нагоре – от основната партийна организация и да се стигне до председателя на партията”. Това заяви пред нова телевизия Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП.

Той обясни, че на пленума на националния съвет на партията днес ще бъде предложено да стартира процес на конференции, на които да се направи анализ, да се прецени къде как се е справила левицата.

„Председателят на партията предложи да влезем в процедура за избор на нов председател. Това трябва да го тълкуваме като желание всеки един в партията да препотвърди своята легитимност”, заяви Зафиров.

За да бъде избран председателят, ние се нуждаем от правила. Тези правила са разписани в устава, че трябва да бъдат приети на Национален съвет. Днес ние точно това ще предложим – да стартира такава процедура за изготвяне на такива правила. Надявам се септември да имаме избор на нов председател”, обясни Зафиров.

Според него не е проблем, че именно тогава ще има кампания за местния вот.

Относно конференциите в страната, Зафиров обясни, че точката с избор на нови ръководства не е задължителна и ако конференцията прецени, че няма нужда от ново ръководство, то няма да бъде сменяно.

„Аз смятам, че председателят на партията се справя добре и няма нужда да бъде сменян”, коментира още Зафиров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай