В ПЕТЪЧНИЯ СТАНДАРТ: Цяла казашка флотилия на морското ни дъно 

"Корабът на Марко Поло" и пиратски гемии лежат почти непокътнати край бреговете ни 

В ПЕТЪЧНИЯ СТАНДАРТ: Цяла казашка флотилия на морското ни дъно  | StandartNews.com


"Корабът на Марко Поло" и пиратски гемии лежат почти непокътнати край бреговете ни 

Дълбините на морето край България е може най-големият подводен музей в света. Поредното доказателство стана откритият на 1110 метра под водата огромен търговски кораб от ХІV век, чиято конструкция се счита за прототип на този на Марко Поло. Вероятно става въпрос за италианска търговска гемия от Генуа от около 1300 г., от типа, който е използвал прочутият мореплавател. Въпреки, че железните крепителни планки са паднали на морското дъно, платформата на кърмата е запазена. Нейните кормила са непокътнати. Всичко това стана ясно на пресконференция в Националния археологически музей, където бяха представени резултатите от Black Sea MAP, най-големият и най-високотехнологичен проект за подводна археология, реализиран в света досега. Той продължи три години и приключи в края на това лято и е сто процента успешен, твърдят специалисти. Никога досега българската акватория на Черно море не е изследвана в толкова голям мащаб. С помощта на най-модерни технологии, използвани досега само за индустриални цели, проектът Black Sea Maritime Archaeology Project (Black Sea MAP) е изследвал над 2000 квадратни метра от морското дъно. 

Проучени са 65 корабокрушения от всички исторически епохи 

лежащи на дълбочини между 80 и 2100 м., потънали преди векове. Откритията
поставиха България на картата на морските изследвания, категорични са учените. Малко и изключително редки са подобен тип находки, и те не могат да бъдат намерени на други места, каза директорът на Центъра за подводна археология в Созопол д-р Калин Димитров. Според него причината за това е в аноксидните (безкислородни) и солени води на Черно море,  които предотвратяват разпадането на дървения материал на древните кораби. 
Някои от древните гемии са потънали, когато Византийската империя е била в разцвета си преди 1000 години, а някои са от по-новите османски времена. А някои са потънали през 13-ти век, когато Марко Поло е търгувал в целия свят. Повечето други останки от тези периоди са били открити в много по-плитки води, където са разядени до скелет.
Най-старинните плавателни съдове, открити от експедицията, са от античността. Единият е най-вероятно от времето на гръцката колонизация от 4-5 век преди н.е. Другият е от римското присъствие по нашите земи от около I -II в. н.е от флотата на императорите Траян или Адриан. Толкова добре е запазен, че на първите снимки учените го приемат за съвременен. Скоро след това намират и с 400 години по-стар, полегнал на единия си борд търговски кораб, напомнящ рисунките по керамичните вази от класическа Гърция. 

Проф. Адамс и колегите му предполагат, че може би е бил пиратски 

Идентичен пиратски кораб е изобразен върху съд от епохата в Британския музей. Изследователите открили и потънала при буря ескадра от 15-16 еднакви лодки. За тях се смята, че са били казашка флотилия, каквито често предприемали набези срещу османските кораби през ХVІІІ век. Най-късните открити корабокрушения са от 19 век. 
Днес няма как да бъдат извадени тези кораби, категорични за изследователите. "Те почти нямат механична здравина. Ако искате да извадите някои, трябва да стане парче по парче. От гледна точка на културното наследство, е по-добре корабите да останат там, където са", твърди директорът на центъра за морска археология в Саутхемптън проф. Джон Адамс.
Интересни открития за вулканична дейност са открити на дъното на морето. Проф. Адамс каза, че при изследванията са взети сондажни проби, които учените наричат ядки, и те са били изследвани в Университета Саутхемптън. Сред откритията са вулканични материали от два периода. Има вулканично изригване от преди 22 500 години, както и по-късно от 3500 години. Според проф. Адамс второто изригване е предизвикало срива на минойската цивилизация. "Не очаквахме да намерим информация за изригването толкова далеч на север", коментира той.  
Има доказателства че нивото на Черно море 

е било със 110 метра по-ниско отколкото е днес

а бреговете му са се намирали на 70-80 км навътре от сегашния бряг, твърдят учените. В изследването обаче не са намерени доказателства за катастрофално заливане на Черно море, категорични са специалистите.
В рамките на експедицията бяха открити и уникални бактерии, които живеят в суровата безкислородна среда на дъното на Черно море.
"Преди 10-15 години една от големите сензации на биологията беше, че бяха открити бактерии в Тихия океан, които имат изцяло различен метаболизъм на изхранване без кислород. Те се изхранват от сярата на вулканичните изригвания на дъното на морето. Това е образец как би изглеждал животът на друга планета, на която няма кислород", заяви Калин Димитров.
До няколко седмици в столичния Музейко гостите ще разглеждат корабите, открити край Созопол, с очила за виртуална реалност. Доц. Людмил Вагалински посочи, че има идея да се създаде музей за морска история и археология. В него може да се представи с компютърни технологии, виртуална реалност и артефакти историята на морето. Една от идеите е това да стане на остров свети Кирик, където някога е имало военноморска база и сградите са в добро състояние. "Този имот е прехвърлен на Министерство на културата именно с цел създаване на морски музей. Въпрос на друг проект е за набиране на средства за създаването на този музей", категоричен е Калин Димитров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай