СТАНДАРТ и УНСС правят дигитална карта на Чудесата /ВИДЕО/

Представят интерактивни маршрути за културно-исторически туризъм

СТАНДАРТ и УНСС правят дигитална карта на Чудесата /ВИДЕО/ | StandartNews.com

Създаването на интерактивна карта на Чудесата на България, която ще съдържа дигитални маршрути за културно-исторически туризъм, представиха „Стандарт” и УНСС. Инициативата е част от най-голямата кампания за опазване на културно-историческото наследство „Чудесата на България”.

ВИЖ ОЩЕ - СТАНДАРТ и УНСС: Чудесата на България в дигитална карта

В иновативния проект по най-модерен начин ще присъстват както вече създадените в кампанията "Чудесата на България" над 30 маршрута за културно-исторически туризъм, така и възможността всеки сам да чертае своето вълнуващо пътешествие из символите на страната ни. Нещо повече - интерактивната платформа ще съдържа както информация за Чудесата на България, така и легендите за тях.

Над 100 души - представители на изпълнителната власт, дипломатическия корпус, Сдружението на общините, научната общност и медиите се събраха в аула "Максима" на УНСС за представянето на проекта. Специално участие имаха министърът на туризма Стела Балтова и Негово величество Симеон Втори. Приветствие към участниците в инициативата направи българският еврокомисар Мария Габриел.

Събитието бе открито със специалното изпълнение на Бистришките баби, които са част от списъка на България в нематериалното световно културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Пренасяме в бъдещето Чудесата от миналото

Това е проект, който среща Чудесата на България от миналото с най-големите чудеса на България на днешния ден – а именно младите хора, младите таланти. Именно с тяхната енергия, креативност, богатото ни културно наследство, представляващо повече от 50 000 артефакти, ще може да се пренесе в бъдещето за идните поколения, каза създателят на кампанията „Чудесата на България” Славка Бозукова, главен редактор на в. „Стандарт”. Ако през последните 10 години целта бе забравените чудеса да се изтупат от прахта на историята и да заблестят с нова светлина, то днес запазването на наследството изисква дигитализация и съхранение в европейските облачни системи, а популяризирането предполага нова форма на общуване чрез създаването на атрактивни технологични центрове и платформи, допълни тя.

ВИЖ ОЩЕ: Ректорът, проф. Димитър Димитров: УНСС с целия си потенциал за е-картата на Чудесата

В общия ни ще включим целия потенциал на УНСС - и на студентите, и на докторантите, и на преподавателите, каза ректорът проф. Димитър Димитров, който представи инициативата.

Той посочи, че УНСС е на първо място сред университетите по дигитализация. А "Чудесата на България" е най-голямата кампания за популяризиране на културно-историческото наследство. Затова е нормално двете институции да обединят усилията си в общата кауза. Целта на интерактивната карта е в нея да бъде събрана цялата информация за определено място - инфраструктура, възможности за инвестиции, културни събития, особености на кухнята, обичаи, фестивали. Това ще помогне за популяризиране на обектите, ще доведе повече туристи и в крайна сметка ще ускори развитието на региона. Затова партньор на инициативата е Сдружението на общините в България. Картата ще бъде качена в европейския информационен облак на културното наследство и ще стане част от програмата на Еврокомисията за дигитализация.

"Ние не чакаме някакво финансиране, всичко зависи от нашия дух", заключи проф. Димитров.

Поводът да се съберем днес е един проект, който е значим за цяла България - културно-историческото наследство и неговото бъдеще в дигиталната ера, каза и зам.-ректорът на УНСС доц. Михаил Мусов, който бе водещ на събитието.

България е страна на чудесата - на малка площ има културни паметници от световно значение, каза доц. Мусов.

Госпожица Богомила Корманова, студент в УНСС, представи поздравителния адрес от българския еврокомисар Мария Габриел:

"Благодаря на УНСС и неговия ректор за популяризиране на кампанията "Чудесата на България". Поздравявам г-жа Славка Бозукова и приветствам инициативата, за която се знае и извън пределите на страната ни. Да съхраняваме традициите и корените ни, да популяризираме българската култура и традиции е от изключителна важност. Наш дълг е да преоткриваме културното наследство и за това помага книгата Чудесата на България. Културното наследство е ключово за регионите за привличане на туристи. В този контекст проектът на "Стандарт" и УНСС е от изключително значение. За първи път в рамките на Хоризонт Европа имаме клъстер за културно наследство с бюджет от 2 млрд. евро. Обявихме и първите покани за представяне на проекти предложения. От все сърце ви желая ползотворна работа", завърши поздравът на Мария Габриел.

ВИЖ ОЩЕ - Стела Балтова: И виртуална реалност в е-картата на Чудесата

"За мен е голяма чест да присъствам на представянето на проекта", заяви министърът на туризма Стела Балтова. Искам да акцентирам върху няколко аспекта, които показват, че има необходимост от такъв проект. Културното наследство е незаменимо за развитието на туризма у нас. Но е свързано с редица трансформации, сред които и технологични. Поради пандемията всички станахме свидетели как дигитализацията направи напредък само за седмици. Пандемията се опита да блокира тотално туристическата индустрия и нагласите на хората за пътуване, както и начина, по който туристите се запознават с дадена дестинация, за да вземат решение да пътуват за нея. Затова информацията остава стратегически инструмент за развитието на туристическата индустрия", каза Балтова. Технологическите иновации преоформят ролята на институциите, защото ще направят информацията достъпна до много широка аудитория, заяви още Стела Балтова. Тя се надява към картата да бъде добавена и виртуалната реалност. България е на трето място по културно исторически потенциал в Европа след Италия и Гърция, припомни Балтова. И каза, че това дава възможност страната ни да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Министърът добави, че министерството на туризма също работи в посока дитигализиране на маршрути, като например такъв между България и Гърция.

Дигитализацията е бъдещето, тя ще промени представянето на България като туристическа дестинация, каза още Балтова.

Дигиталните платформи се използват все по-често - както от туристите, така и от фирмите. Резулатти от анализи показват как цифровите технологии оказват влияние върху икономическата активност. 5 различни вида разходи намаляват при използване на такива технологии, посочи още Балтова. Резултатът е увеличаване на пазарната конкуренция и натиск надолу върху цените. Убедена съм, че подобни инициативи ще помогнат за представяне на изключителния ресурс от културно-исторически паметници. Искрено уважение към инициативата, пожелавам успех, вярвам, че той ще се случи", завърши Балтова.

Нейно Превъзходителство Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България: Поздравявам инициативата "Чудесата на България", която 10 г. популяризира културно-историческото наследство на България. Историческото културно наследство е изключително важно за всяка страна. То може да помогне много на развитието на туризма. Важно е да бъде съхранявано за бъдещите поколения", каза Н.Пр. Закия Ел Мидауи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай