Найджъл Кенеди с два концерта в България

Найджъл Кенеди с два концерта в България | StandartNews.com

Посрещаме го на 17 септември в София и на 18 септември в Пловдив

Изключителният, виртуозен и екстравагантен музикант – Найджъл Кенеди ще изнесе не един, а два концерта в България тази есен – на 17 септември в София (в зала 1 на НДК) и на 18 септември в Пловдив (в Античния театър), като част от програмата на Есенния Салон на изкуствата. Световно известният цигулар, с рекорд в книгата на Гинес за най-продавана класическа творба на всички времена (за запис от 1989г на "Годишните времена" на Вивалди, с над 2 млн. продадени копия), ще представи у нас именно своя нов иновативен прочит на "Новите четири годишни времена" - с ново звучене, различна визия, много фантазия и енергия. Найджъл Кенеди и неговият бенд от четирима музиканти, идват в България по любезната покана на Иво Станков и Лондонския фестивал на българската култура и на "София Симфоникс" с диригент Маестра Любка Биаджони.

Билетите и за двата концерта се пускат в продажба днес (5 юли) на цени от 20 до 50 лв. за София и от 20 до 40 лв. за Пловдив. Те ще могат да се закупят в мрежата на Ticketportal.bg, Билетен център в НДК и касата пред Община Пловдив, а също от верига книжарници Booktrading, бензиностанции OMV, магазин "На тъмно", Пикадили.

Освен "Новите четири годишни времена" поднесени от Найджъл Кенеди и неговия бенд, заедно с музикантите от „София Симфоникс" с диригент Маестра Любка Биаджони, в програмата ще чуем още балкански ритми - от класика до фолклор, етно и джаз импровизации. Специално участие ще има и Лондонският български хор, с диригент и солист Десислава Стефанова и Ваня Ватралова-Станков /сопран/.

Без съмнение акцент в програмата ще бъде и световната премиера на три произведения на композитора Георги Андреев, написани специално за предстоящите концерти на Найджъл Кенеди в София, Пловдив и Лондон (на 25 октомври, за откриването на 4-тия Лондонски фестивал на българската култура). Самата среща на сцената между двамата изключителни таланти – Найджъл Кенеди и Георги Андреев обещава едно изключително изживяване и неповторими емоции за публиката.

Найджъл Кенеди е един от най-известните и признати в цял свят виртуозни цигулари, уникален талант, който блести, както в класическия така и в съвременния репертоар. С пълен набор от световни музикални награди, сред тях са тези за изключителен принос към британската музика и мъжки изпълнител на годината на Brit Awards в Обединеното кралство; френската награда Vivement Dimanche Gold, многобройни Echo Awards и Gold Rose Монтрьо - Швейцария. Артист в непрестанно движение и с нови идеи, той обича да изненадва публиката си винаги с нещо необичайно. След няколко концерта в България, той споделя, че "обича да свири у нас, защото публиката е много емоционална". Признат за най-добрият съвременен интерпретатор на Бах, с България го свързва и приятелството му с художника Румен Рачев, който е автор на дизайна на албума "Kennedy plays Bach", отличен с престижната British Classic Award. Страстта му към джаза пък води след себе си албума "Blue Note Sessions", в който участват световни джаз музиканти, като носителят на Грами – продуцентът Jay Newland, Ron Carter и Jack DeJohnette.

Към днешна дата, Кенеди се вълнува и прави своеобразно и напълно свежо завръщане към шедьовъра на Вивалди "Четирите годишни времена", които звучат същевременно познато, доста различно и съвременно. За пореден път и напълно в свой стил той е решил да докаже на публиката, че "Четирите сезона" мога да бъдат музика за всички времена.

На 17 септември в София и на 18 в Пловдив, българската публика ще има уникалната възможност лично да се увери в това. Това ще бъдат и първите концерти за новия сезон на музикантите от "София Симфоникс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай