Наградите на Чудесата: Миряна Тодорова прави изкуство на бъдещето

Дух и тяло да се обединят, за да се преборят с психозата, с вируса в душите и мисълта за него сред изолацията и несигурността.

Наградите на Чудесата: Миряна Тодорова прави изкуство на бъдещето | StandartNews.com

Кампанията "Чудесата на България" всяка година отлича-ва хората, които са с принос към културно-историческото наследство. Но винаги обръщаме специално внимание и на младите таланти, които са истинските Чудеса на България". Това заяви главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, която откри церемонията по награждаване на млади таланти в рамките на международния форум "Културата и бизнесът заедно в дигиталния свят"."Успехът на тези млади таланти се дължи и на техните ръководители, които винаги са с тях. Искам да им благодаря от името на форума, каза още г-жа Бозукова. Те са проф. Николай Николов, председател на Съюза на математиците в България, проф. Петър Бойваленков, председател на Института по математика и информатика към БАН, доц. Атанас Господинов - Институт по молекулярна биология на БАН.

"Изкуство на бъдещето" - Миряна Тодорова

Грамотата връчи големият ценител на изкуството Максим Бехар

Миряна Тодорова е сред художниците космополити, за които всяко завръщане в родината е задължително и мечтано. Неслучайно последната й засега изложба в София, която събра българи, европейци и американци в салона на нейния ментор - международния арт дилър Стефан Стоянов, се нарича "Такива, каквито сме". Посланието в творбите, създадени от Миряна през последната година - период на локдауни, затваряния и отваряния, ограничения и страх, е недвусмислено: въпреки всичко да не се отказваме от желанието за промяна и вътрешна трансформация. Дух и тяло да се обединят, за да се преборят с психозата, с вируса в душите и мисълта за него сред изолацията и несигурността. "Заплахите ни накараха да се погледнем отвътре и да преглътнем мисълта, че сме точно такива, каквито сме - увредени, лабилни, раними, но и свързани помежду си, зависими и афектиращи се един друг. Разбрахме, че не може повeче да се капсулираме, да се крием, да замазваме проблемите, да приемаме неприемливото, да се съгласяваме, да сме подтиснати или да ни спират, точно когато искаме да отлетим", категорична е Миряна, която има дипломи от Лондон, Рим и Ню Йорк. На церемонията в "Маринела" тя припомни, че няма по-важно от семейството и приятелите. И че митът за естетската дистанцираност на художника отдавна не работи. "Никой не бива и не може да остава сам", категорична е младата дама, чиито картини са показвани в галерии из цяла Европа, Северна и Южна Америка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай