Минеков: Дигитализацията на културата не е била пожелана

Огромни са нужди от цифровизация в сектора, каза министърът

Минеков: Дигитализацията на културата не е била пожелана | StandartNews.com

Дигитализацията в културата е един напълно замръзнал процес, който изглежда не е бил и пожелан. Имало е възможност за средства, но не е било пожелано. Това заяви с огромна горчивина в гласа министърът на културата проф. Велислав Минеков по време на форума „Културата и бизнесът – заедно в дигиталния свят.”

ВИЖ ОЩЕ: Йотова: Чудесата спечелиха верни приятели

Първата по рода си международна среща у нас се организира от независимата медия „Стандарт” в партньорство с най-голямата рекламна агенция МЗ Комюникейшънс. Първият по рода си форум в България събра представители на изпълнителната власт, на националния и европейския парламент, кметове, бизнес, дарители, неправителствени организации, археолози, музейни и научни работници, както и академичните среди. Акцентът на събитието са бъдещето на българското културно – историческо наследство и възможностите за културен туризъм, пречупени през призмата на дигиталния свят.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Бъдещето на Чудесата е в дигиталния свят

В същото време исканията за дигитализация достигат връх, на които не може веднага да бъде  отговорено, подчерта проф. Минеков. И изброи огромните нужди от цифровизация в сектора. Заявки отдавна са дали Националния архив, националните музеи и особено НИМ. От спешна дигитализация се нуждае Националната библиотека. Регионалните библиотеки също настояват за пренасяне на съкровищата си на цифрови носители.

ВИЖ ОЩЕ: Габриел: Културното наследство прави Европа по-добро място за живот

Огромна е нуждата от дигитализация на огромния архив на НИНКН. Обемът е впечатляващ, видях го в мазето на министерството на културата - в кашони, каза проф. Минеков. Той съобщи, че дневно подписва по 2-3 часа документи на хартия. И че в дневния ден го очакват 110 листа за парафиране.

ВИЖ ОЩЕ: Акад. Ревалски: Радвам се, че БАН е партньор на "Чудесата"

ВИЖ ОЩЕ: Максим Бехар: Дигитализацията на Чудесата е в името на хората

За съжаление електронният подпис в министерството е много рядко явление, това ме натъжава, но до последния ден, в който съм министър ще се боря за дигитализация, категоричен бе проф. Велислав Минеков.

ВИЖ ОЩЕ: Чудесата на България влизат в дигиталния свят

Той специално благодари на организаторите на форума за инициативата, за голямата подкрепа при опазването и възстановяването на културното наследство.

ВИЖ ОЩЕ: Снежка Михайлович: Трябва да говорим за наследството на Балканите

Водената държавна политика по опазване и социализация на културното наследство е национална кауза. Предците ни са ни завещали уникално наследство, родолюбивият ни дух го е съхранил, каза Минеков. И допълни: „Форумът „Културата и бизнесът – заедно в дигиталния свят” е повод да обединим усилия за дигитализация, отвореност, диалогичност и пълна прозрачност”.

За опазването на културното наследство значение има ангажираността и отношението на обществото. Съвременния човек търси път до културното наследство и част от този път е дигитализацията, подчерта още министърът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай