Хрисосотира пази византийски жълтици

Намират имане в опожарена сграда от VІІ век

Хрисосотира пази византийски жълтици | StandartNews.com

Тайнствена история разказва къща от началото на VІІ век, открита от проф. д-р Иван Христов на полуостров Хрисосотира до Черноморец. Разкопките, които зам.-шефът на НИМ води вече пета година, приключиха буквално преди дни. Експедицията на НИМ се проведе със съдействието на Министерство на културата и Министерство на отбраната.

Къщата, която археолозите наричат сграда № 18, е била опожарена най-вероятно при големите аварски и славянски нашествия срещу Константинопол. Собственикът й определено е бил богаташ, но не имал време да спаси имането си. Под рухналия покрив са открити десетки керамични съдове, глинени и бронзови лампи. И съкровище от над сто монети. Най-ценни сред тях са 10 „жълтици“ - 7 византийски солида и 3 тремиса. Златните монети са отлично запазени. Те носят ликовете на императорите Маврикий Тиберий, Фока и Ираклий. Най-късните са с лика на император Ираклий (610-641 г.) и на неговия син Ираклий Константин.

Вероятно през 614 г. авари и славяни са нанесли сериозен удар на Хрисосотира при похода им към столицата Константинопол, коментира за "Стандарт" проф. Иван Христов. 

Предстои внимателното почистване на бронзовите монети, на чиито реверси са изписани годините на властване на императора. Това ще позволи на учените да определят по-точно горната хронологическа граница във функционирането на постройката. Археолозите смятат, че постройката може да е стопанска част на по-голям комплекс, чието проучване предстои. Основание за тази теза са десетките цели и фрагментирани керамични съдове, складираните в северозападния ъгъл цели керемиди - за евентуален ремонт на покрива, откритите железни селскостопански инструменти и части от бронзов кантар. В сградата археолозите откриват изоставена пещ за хляб и огнище. „Сякаш времето е застинало и ние с лекота реконструираме живота на древните“ – споделя професорът.

Наред с откритото злато, Иван Христов е особено горд с още една находка - участък от нова крепостна стена разположена на южния бряг на полуостров Хрисосотира. Досега съществуването й се изключваше.

Крепостният зид бе открит на южния морския бряг след морска буря, при която вълните са свлекли земна маса от отвесния бряг. Тук крепостната стена е с дебелина 1, 60 м и е запазена до 1 м височина. Изградена е от ломени камъни обилно споени с бял хоросан примесен със счукана строителна керамика, разказа проф. Христов. Самата стена е вкопана в пласт, в който се срещат разнородни материали от предримската епоха, късноантичната и средните векове. Според проф. Христов с откриването на тази част от южната стена се доказва, че обектът има площ около 100 дка.  При разкопките бе изяснена и планировката на голяма казармена постройка -220 кв. м, разположена в непосредствена близост до една от кулите на западната крепостна стена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай