Габриел: Туризъм по Чудесата помага на регионите

Българският комисар със специално приветствие към кампанията "Чудесата на България" и дипломатите у нас

Габриел: Туризъм по Чудесата помага на регионите | StandartNews.com

Развитието на туризъм по Чудесата на България ще развитие местните икономики. Това послание отправи българският еврокомисар Мария Габриел по време на представянето на кампанията „Чудесата на България” пред Дипломатическия корпус в петък вечерта. В навечерието на най-българския празник 24 май „Стандарт” покани посланиците в София са станат и посланици на Чудесата на България пред света. Събитието се състоя в кралската резиденция на Мароко, домакин бе големият приятел на страната ни Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи.

ВИЖ ОЩЕ: Посланиците в клуб Приятели на Чудесата

Културният  туризъм представлява допълнителен ресурс за растежна местните икономики и осигуряване на по-добро качество на живот в полза на гражданите, заявява Габриел в специалния си поздравителен адрес към приема под надслов „Дипломация на Чудесата”. Неотложни ангажименти в Брюксел не позволиха на комисар Габриел да присъства лично на събитието.

Ето цялото послание на Мария Габриел към Дипломатическия корпус у нас и към българите:

Бих искала най-напред да благодаря на посланика на Кралство Мароко госпожа Закия Ел Мидауи за предоставената възможност за популяризиране на кампанията „Чудесата на България“ и книгата „Легенди за Чудесата на България“.Изразявам дълбоко съжаление, че неотложни служебни ангажименти не ми позволяват да бъда днес сред вас.Подобни събития ни сплотяват и обединяват. Богатство е да знаем и популяризираме споделеното ни културно наследство в Европа и по света.

Само преди два месеца имах удоволствието да наградя носителите на отличията «Чудесата на десетилетието» и съвместно да отбележим юбилейната десета година на кампанията. Поздравявам г-жа Славка Бозукова и целия екип, както и всички, които ги подкрепят,за добрата работа в областта на културното наследство. Приветствам тази инициатива, която е много успешна и за нея се знае извън пределите на страната ни.Не  случайно,  през  2018  година „Чудесата  на България“ бе  отличена  с престижната  награда  за  европейско  културно  наследство  „Еuropa Nostra”,  с подкрепата на програма „Творческа Европа“.

Винаги е важно да говорим за нашите корени и традиции, да знаем и помним миналото си, да познаваме богатото културно многообразие и на държавите в Европа и света, да подкрепяме популяризирането на българската култура и българското културно наследство, традиции и фолклор. Само така можем да планираме по-добре не само настоящето, но и бъдещето за нас и за идните поколения. Културата е място за  срещи  и  споделяне  с  нашите  партньори  по  света.  Ето  защо  наш  дълг  е  да откриваме  и  преоткриваме  културното  си  наследство  и  точно  за  това  ни  помага книгата „Легенди за Чудесата на България“.

За всички нас културното наследство е всеобщо богатство, а междукултурният диалог и културното сътрудничество допринасят за свързване на хората, за обмен на опит, за насърчаване  на  гражданското  участие и  демократичния  процес.Културното наследство е в  основата на  нашата  цивилизация,  най-силната  връзка  с  нашето минало, настояще и бъдеще.

Културно-историческите забележителности, фолклорът и традициите са именно тези елементи, които привличат посетителите и туристите, като допринасят за развитието на туристическите  дестинации. Културният  туризъм представлява допълнителен ресурс за растежна местните икономики и осигуряване на по-добро качество на живот в полза на гражданите. В този контекст, програмите „Хоризонт Европа“ и „Творческа  Европа“  предоставят  много  възможности за  международно сътрудничество в сферата на културата, творчеството и опазването на културното наследство. Пожелавам тези програми да бъдат източник на нови идеи, творчество и активно българско участие.

Благодаря още веднъж на Н.Пр. г-жа Ел Мидауи за сътрудничеството в областта на  културното  наследство.Европейският  съюзи  Мароко са  ключови  партньори  в образованието и културата, основано на преимущества за всички страни

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай