Арх. Милков: Възрожденските ни селища отговарят на новия Баухаус

Ние отдавна работим по дигитализиране на културното наследство

Арх. Милков: Възрожденските ни селища отговарят на новия Баухаус | StandartNews.com

Концепцията за умния град е отговор на предизвикателствата на урбанизацията, климатичните проблеми, глобалното замърсяване. Българските архитекти сме готови да вземем участие в подготовката на тези умни градове. Ние отдавна работим по дигитализиране на културното наследство. Това заяви архитект Владимир Милков, председател на УС на Камарата на архитектите в България, който бе участник в панела "Нов европейски Баухаус - културните институции и умните градове. Възможности за дигитализация на регионите".

"Ние имаме подготвени млади кадри, които боравят с тази материя. Въвеждането на строително информационния модел за всяка сграда - паметник на културата, жилищна или публична сграда, ще даде възможност за управление на нейните системи през цялото време на живот на тази сграда. Новите строителни материали водят до едно унифициране на градовете. Създава се лишена от национална идентичност архитектура. Само запазените стари градски части на европейските градове ги отличават един от друг. И аз много се страхувах, че тази дигиталност и анонимните контакти в социалните мрежи ни обричат на бездуховност. И тогава изникна лъч светлина - новият европейски Баухаус. Това е проект, който ангажира целия креативен потенциал и обществеността с идята за създаване на устойчива градска среда", каза арх. Милков.

По думите му, българските архитекти участват активно с международните си колеги в тази трансформация.

"Трябва да ускорим синтеза на науката и технологиите с изкуството. Това не е чуждо на българските архитекти. Говорим за новия европейски Баухаус, който се очаква да доведе до Ренесанс на Европа. С Боянската църква е започнал Средновековният Ренесанс на Европа. Нашите Възрожденски селища тотално отговарят на изискванията за хармонична устойчива среда", каза още арх. Милков.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай