Понеделник,

Арх. Коларов: Баухаус отговаря на въпроса как искаме да живеем

От: Стандарт -
A
A
A

За постигане на целите на ЕС за намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. са необходими устойчиви концепции, базирани на технологиите. Зеленият пакт създава единни правила за всички. Това е и стратегия за растеж. Устойчивостта се превръща и във финансов фактор, и в синоним на качество. Това заяви архитект Георги Коларов, съветник на министъра в МРРБ, който бе участник в панела "Нов европейски Баухаус - културните институции в умните градове. Възможности за дигитализация на регионите".

По думите му, това е инструмент, който дава възможност да се инвестират значителни средства.

Новият европейски Баухаус трябва да отговори на въпроса как искаме да живеем. Ние трябва да преодолеем границите между наука и изкуство, поясни арх. Коларов

Къде сме ние?

На фона на едно значително изоставане, направихме значителна крачка, използвайки възможността на Плана за въстановяване и устойчивост. В последния вариант е поставен акцент върху устойчиво реновиране на сградите. В проектите ще бъде заложено ефикасното изполване на ресурси на принципа на кръговост, използване на екоматериали и т.н. Чрез използване на ВЕИ, геотермална и хидротермална енергия, ще се постигне икономическа и екологична устойчивост на проектите.

Очакваме инициативата "Нов европейски Баухаус" да даде ясни решения на съвременните проблеми. Вярваме, че България ще участва активно в тези процеси и ще се възползва от възможностите на Зеления пакт за своето развитие, заключи архитект Коларов.

 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички