Първи сблъсък в София – за боклука

Манолова иска референдум, Фандъкова й припомни как миришеше София преди 10 години

Първи сблъсък в София – за боклука | StandartNews.com
  • Манолова иска референдум
  • За 10 години забравихме кризата с отпадъците, балирането им и площадките, на които гниеха, забравихме как миришеше половин София, контрира Фандъкова

Първи сблъсък Мая Манолова – Йорданка Фандъкова. Темата бе за боклука и я отвори Манолова. Фандъкова обаче не й остана  длъжна и я обори с аргументи.

ВИЖ ОЩЕ: Паунов: Ще имаме пълна победа в София

Зад нас е сметището в Долни Богров, то бе затворено преди 20 години. Днес тук се заравя висококачествено гориво, което се получава от преработката на боклук. Заравяме пари, дневно се заравя около 300 тона RDF, обяви Мая Манолова днес. „Плащаме по два пъти - веднъж за преработка на боклука - 27 млн. лв годишно и втори път около 3 млн. лева за заравяне и 6 млн. лв за горенето в циментовите заводи. През следващата година от 36 млн. лв бюджетът за това ще стана 50 млн. лв . Това става ясно от обществената поръчка обявена на 19 август и която ще бъде отворена на 20 септември. Тези поръчки, направени в последния момент, много намирисват. Намирисват на боклук и на други неща. Изводите могат да се направят, че същите фирми, който почистват сега - ще чистят и през следващия период. Те са от приятелския кръг. Общинското предприятие трябваше да бъде стабилизирано, отделиха се пари за техника и то ще чисти само най-трудния район "Красна поляна"”, каза още бившата омбудсманка. Тя обяви, че ще прави   референдум за боклука.

За 10 години забравихме кризата с отпадъците, балирането им и площадките, на които гниеха, забравихме как миришеше половин София, отговори й веднага столичният кмет Йорданка Фандъкова. "Г-жа Манолова е чула част от истината, но може би не знае, че ние имаме разработен проект за изграждане на инсталация с използване на RDF - горивото от завода за отпадъци, с което да, наистина би могло да поевтинее парното, но този проект трябва да се развие, да се защити и да се получи финансиране, което се случва в момента. Вероятно също така не знае, че от 2009 г. започнахме проекта за рекултивация на проекта в Долни Богров, който предстои да завърши през следващите години. Бих се радвала много да чуя предложения на решения на проблемите. Спомням си много добре г-н Станишев преди години береше макове на поляната, на която днес сме изградили най-модерния завод за преработка на отпадъци, който е втората фаза на цялата инсталация и разбира се, предстои и трета фаза. Ще се радвам много, ако имаме възможност да видим и гората, която следва да израсне, след като приключи рекултивацията на депото на Долни Богров", заяви още Фандъкова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай