Предизборното танго започна

Червени кметове-олигарси загубиха на предишния вот. Сега същото може да споходи сити-мениджъри от ГЕРБ

Предизборното танго започна | StandartNews.com
  • Червени кметове-олигарси загубиха на предишния вот. Сега същото може да споходи сити-мениджъри от ГЕРБ
  • ДПС готви изненади и за леви, и за десни с програмите си по места

Предизборно танго играят вече 30 години партии и бизнес всеки път щом наближи гласуване, независимо дали то е за парламент, президент, кметове или евродепутати. Предприемачите са видели всичко - от откровен партиен рекет в зората на демокрацията, през сделки: подкрепа срещу обществени поръчки, до ухажване за дарения. И са извървели трънливия път от купуване на места в листите, през опити за бизнес партии до пълна дистанция от политиката. За да не изгори бизнесът им в нея.
Най-страстни обаче винаги са били танцувалните ритми за местния вот. Развитието на градовете зависи от местния бизнес. За да е успешен един кмет, той трябва да ухажва работодателите в града си така, че те да увеличават производството си,

да правят инвестиции и да разкриват нови работни места

Днес, повече от всякога, кметове трябва да бъдат визионери, които да знаят уникалните дадености и възможности на населеното си място, за да изградят върху тях програма, носеща развитие. Във време, когато основни приоритети на кабинета са образованието и иновациите, когато новите индустриални зони се превръщат в бази за производство с висока добавена стойност, а големи чужди инвеститори гледат към България в очакване не само на терени, но и на качествено подготвена работна ръка, кметовете са хората, които трябва да предложат стратегически програми за градовете си. Това обаче могат да направят само хора с опит, които оценяват ролята на бизнеса и подпомагат развитието му с ясна програма за развитието на региона, а не с раздаването на поръчки от европроекти.  

Ще има ли визионерска битка

до 27 октомври, когато караулът по места се сменя?
На пръв поглед и ГЕРБ, и БСП дадоха заявка, че кандидатите им за кметове в основните градове, ще са хора, които работят в партньорство с местните работодателски организации. ГЕРБ определено води с обиколки. Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Иван Портних и Живко Тодоров от години подготвят програми с приоритетно привличане на инвеститори и разкриване на работни места.
В Пловдив Иван Тотев реши да конкурира бизнеса и отпадна от състезанието. За сметка на това,  Здравко Димитров, като досегашен областен управител, е с големи шансове да спечели града, защото има огромен принос за развитието на Тракия икономическа зона, както и за подобряване на инфраструктурата - основен проблем за предприемачите в региона.
В по-малките градове - ситуацията е шарена. Някои от досегашните кметове успаха да превърнат градовете в нови инвестиционни дестинации. Типичен пример е Калин Каменов, който за кратко успя да вкара във Враца ТЕКЛАС, „МД Електроник“ и „ЧЕХ-ПЛАСТ“. Същото важи и за Габрово, Видин, Сливен, Силистра, Велико Търново и Шумен.

Но в тази кампания броят на инвеститорите няма да е достатъчен

А в тангото с бизнеса на преден план ще е дългосрочната визия за града. Преди 4 години кметовете- олигарси на БСП загубиха изборите, защото работеха предимно за себе си, разчитайки на корпоративен вот.  Сега, на дузпата са тези от ГЕРБ, които обещаха да са сити - мениджъри, но се оказа, че могат да управляват правилно само посоката на разпределение на финансовия ресурс, но нямат визия за това как ще развиват градовете, когато грантовете свършат.         
На миналите избори бизнесът даде рамо на партийни кандидатури, но на места вече вдига собствени кандидати. Затова и интригата на днешните избори е дали те ще могат да преборят партийния вот и да детронират кметове, които са минавали за успешни.    
Шумен ще бъде много показателен. Градоначалникът Любомир Христов влиза в битката със самочувствието на човека, построил нова индустриална зона и докарал редица  от инвеститори. Но дали тези инвеститори сега ще гласуват за него или ще подкрепят кандидата, който е едни от тях, но предложен от БСП?
Знаков ще е вотът и в Русе. Защото там е огледална битката. Народен представител от БСП, който е подкрепен от широка коалиция, се изправя срещу една от най-успешните директорки на професионална гимназия, която от години създава кадри за бизнеса. Неин безспорен плюс е, че е подкрепена от носител на наградата на КРИБ в категория ”Иновация” и прясно назначен за лидер на градската организация в града.

Реверанс към туристическия бранш

направи ГЕРБ, вдигайки и изпълнителния директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров като водач на листата съветници в Несебър.
Явен заход към бизнеса започна пък БСП в Ловеч. Корнелия Нинова лично посочи за кандидат на БСП председателката на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил, в която членуват 120 фирми. Банкова определено е гласът на местния бизнес в града и включването й в кампанията ще затрудни Корнелия Маринова.
Социалистите по места не случайно забравиха социалната риторика на "Визия за България". Нещо повече - те заговориха с езика на управляващите - за производство с висока добавена стойност по региони. "Решението е в насърчаване на инвестиции за производства с висока добавена стойност, които да предлагат добре платени работни места", каза соцкандидатската за Ямбол, която е 47-годишна бизнесменка и основен критик на кмета Георги Славов.
Червените връщат парата там, където знаят че нямат големи шансове - пускат кандидати, чиято цел е да носят повече места в местния парламент. Така е в Стара Загора - с уважаемия професор от Тракийския университет, така е и в Хасково - с популярния банкер, който поне от две десетилетия оглавява банкови клонове.
Така е и с повечето депутати от БСП. С едно изключение - Горна Оряховица. Младото лъвче Явор Божанков влиза в надпреварата като политик, но отзад стои баща му с целия си бизнес за вторични суровини. Навремето той осигури за наследника си преференции, с които го вкара в парламента. Сега разчита на корпоративния вот, за да овладее и градът.
На подобен вот залагат и вече разединените патриоти, които на 27 октомври играят всеки сам за себе си, но с намигване за бизнеса. Затова и надпреварата по места между ГЕРБ, БСП и разпадналите се патриоти се очертава да е по оста визионери срещу корпоративен вот.
Извън нея, както винаги остава ДПС. Движението е доказало, че в популистки битки не участва. Стъпвайки на програмата си за ускорено и догонващо развитие,

ДПС вече е подготвило своите регионални стратегии

И със старта на кампанията централният предизборен лъч ще потегли, за да ги представи по места. Целта вече бе обявена от председателя Мустафа Карадайъ - запазване на досегашните кметове и спечелване на нови. Изненади от тях ще има и за ГЕРБ, и за БСП. Авантата при евроизборите със сигурност няма да се повтори.     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай