Паргов: Витоша трябва да е достъпна

Решението е възстановяване на въжените линии. София отново може да кандидатства за домакин на зимна олимпиада, изтъкна лидерът на БСП – София

Паргов: Витоша трябва да е достъпна | StandartNews.com

Витоша трябва да е достъпна за гражданите и гостите на София. Решението е възстановяване на въжените линии. Необходими са инвестиции и за изграждането на екопътеки. В никакъв случай не трябва да се допуска застрояването на планината с къщи, хотели и ресторанти. Вече има достатъчно такива. Това каза лидерът на БСП – София и водач на листата Калоян Паргов на среща под мотото „Град в планината, планина в града. Защо Витоша остава недостъпна?“. В срещата взеха участие кандидатите за общински съветници Христо Монов и Христо Чакъров и за кметове на Мърчаево Снежанка Лашкова и на Владая Николай Иванов. Събитието се състоя пред на началната долна станция на Княжевския лифт, който е първият кабинков лифт в България, но от години не работи.

„Вече има ясен собственик с ясен план за реновация на съоръженията. Оттук нататък всяко забавяне ще е по вина на Столична община. Тя трябва да поеме инициативата“, убеден е Паргов. Той посочи, че собственикът е международно призната фирма с добра репутация.

„След 3-ти ноември, новият кмет и новият Столичен общински съвет трябва да покажат консенсус по темата и да предприемат необходимите действия за премахване на нормативните противоречия, свързани със Закона за горите и Плана за управление на Витоша. Сега ситуацията е „единият разрешава, а другият – не“, обясни лидерът на БСП – София. Калоян Паргов счита, че това може да стане само с решителната подкрепа на държавата, тъй като част от нормативната наредба е в нейни ръце.

„Ние от БСП сме против усвояване на горския фонд и територия от Националния парк „Витоша“ за ресторанти и хотели. Единствено са нужни съоръжения, които да улеснят достъпа до планината и я направят привлекателна дестинация за зимни спортове“, обясни водачът на листата на социалистите в София.

„Това би дало основание София отново да кандидатства за домакин на зимна олимпиада, нещо което не се е случвало от много години“, изтъкна Калоян Паргов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай