Хората на Манолова се съмняват в ромския вот

Предизборният щаб се оплаква, че вотът на ромите е бил организиран и в полза на опонента

Хората на Манолова се съмняват в ромския вот | StandartNews.com

Хората от предизборния щаб на Мая Манолова изразиха съмнения за организиран вот в ромските секции в районите "Красна поляна", "Слатина" и "Люлин". Данните от протоколите на секционните избирателни комисии бяха обобщени от Димитър Делчев, водач на листата на ДБГ за общински съветници, които подкрепят кандидатурата на Манолова по време на брифинг в предизборната шатра на кандидатката.

Очевидно, че вотът там буди огромни съмнения, коментира Димитър Делчев. "Докладваха ни, че в изборния ден, в "Красна поляна", в ромските секции струпване на хора е имало в часовете между 9.00 и 11.00 часа и в тези часове са гласували голям брой от хората, като следобед вече не е имало никакво движение в тези секции. Ние имаме огромни притеснения, че този вот е бил организиран", посочи Делчев.

По протоколите се вижда, че при 2181 от гласовете, подадени в ромските секции в "Красна поляна" - 2081 гласа има г-жа Йорданка Фандъкова, 251 гласа има г-жа Мая Манолова, останалите гласове са разпилени между другите кандидати, каза още Делчев. Според него разликата трудно би могла да бъде постигната без организация, без контрол на вота. Той даде за пример секция 61 от кв. "Красна поляна", където Йорданка Фандъкова има 242 гласа, а Манолова 13 гласа.

Делчев коментира още, че ГЕРБ очевидно са избрали другият подход, при положение, че те многократно са призовавали за спазване на изборните правила. По думите му навсякъде другаде резултатите между Манолова и Фандъкова са близки, освен в ромските секции. "Точно това ще разгневи демократично мислещите хора да излязат и да гласуват срещу кандидата, който си позволява да манипулира изборите", заяви Делчев.

По думите му разликата, не е случайна и очевидно е дошла след организиран вот.

Председателят на предизборния щаб Никола Вапцаров коментира, че в изборния ден щабът е подал над 30 жалби за сериозни нарушения на изборния процес. Такива са по думите му нарушения, свързани с недопускане на законни представители до секциите и то само заради етническия им произход.

Друга прилагана тактика, включително в секции във Френската гимназия, са обезкуражаване на хората да взимат бюлетината за кмет. "Забелязано е, че тези бюлетини, които не са раздадени са били попълвани служебно и вкарвани в урните. Това е едно фрапантно нарушение и призоваваме всички участници в изборния процес да помислят първо за бъдещето на своите деца".

Войслав Тодоров допълни, че това не е единичен случай и заяви, че става въпрос за такъв модел на гласуване във всички големи ромски квартали на София. Тодоров визира кварталите "Христо Ботев" и "Филиповци".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай