Златото поскъпна до небето заради Близкия Изток

Стойността му достигна 1580,15 долара за тройунция и надмина върха от април 2013 г.

Златото поскъпна до небето заради Близкия Изток | StandartNews.com

7-годишен връх в цената си постигна златото в понеделник. Стойността му достигна 1580,15 долара за тройунция. Така бе надминат върхът от април 2013 г. По-късно през деня котировките паднаха леко, но задържаха над 1578 долара.

Ръстът идва на фона на несигурността от ескалиращото напрежение между САЩ и Иран. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов да нанесе удар по Иран. Багдад призова американските войски да напуснат страната. От друга страна, Техеран заяви, че няма да спазва ограничения за обогатяването на уран и се оттегли от ядреното споразумение със САЩ от 2015 г. Това накара инвеститорите да предпочетат благородния метал. Според анализатори на Goldman кюлчетата може да са по-добър залог от петрола.

Междувременно паладият - най-скъпият метал, също се повиши до рекордно равнище от 2020,18 долара за тройунция. През 2019 г. цената му скочи с 54%. Паладият е 30 пъти по-рядък от златото и се използва в автомобилната индустрия. Платината и среброто също регистрираха поскъпване.

Ръст в цената отбелязва и петролът заради нарастващото напрежение между Иран и САЩ. Сорт “Брент” надмина 70 долара за барел в понеделник сутринта, след което слезе под това ниво, но само с няколко цента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай