Заплатите в Ст. Загора конкурират софийските

На второ място по БВП у нас не са Пловдив или Варна, а е Стара Загора

Заплатите в Ст. Загора конкурират софийските | StandartNews.com

Икономическият ръст на големите области в България, с изключение на столицата София, няма нищо общо с големината на територията и населението. Оказва се, че на второ място по БВП не са Пловдив или Варна, а е Стара Загора. На второ място по средна работна заплата отново е Стара Загора – по-висока от Пловдив, Варна и Бургас.

Това става ясно от последното изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ). Докладът “Регионални профили” показва, че за втора година област Стара Загора е шампион по икономическо развитие и се класира на второ място в България след София. Така беше и в миналогодишната класация, а ако прегледаме всички останали издания на “Регионални профили”, ще видим, че Стара Загора винаги е в челните места, отбелязва Lupa.bg.

Това е областта с най-висок дял на енергетиката в местната индустрия след Враца, върху чиято икономика АЕЦ “Козлодуй” има огромно влияние.

Откакто през 2009-а и 2011 г. бяха пуснати в действие американските централи “КонтурГлобал Марица изток 3” и “Ей И Ес Гълъбово”, делът на енергетиката в добавената стойност на местната индустрия се повиши до 65 на сто.

Само в комплекса “Марица-изток” са заети 30 хиляди души, а заедно със съпътстващите производства и услуги техният брой се удвоява. Оттук идват и големите средни заплати. По последни данни годишната е 12 248 лв. и това я поставя на второ място след столицата, където е 17 199 лв. На трето място по този показател е София - област, където е 12 149 лв., а Пловдив, Варна и Бургас се класират след тях.

В самата Стара Загора средната заплата е 1020 лв., но в енергийния сектор, който е основен за областта, данните на НСИ сочат сумата от 1891 лв.

Казанлък и машиностроенето са другият двигател за икономическия растеж на област Стара Загора. Казанлък е преди всичко мястото, на което се намира един от най-големите работодатели в България – “Арсенал”. В момента в него работят 9502 души, а заедно със съпътстващите дейности със сигурност заводът осигурява прехраната на още толкова.

Тук се намират и два големи машиностроителни завода – “М+C Хидравли” и “Капрони”.

В Стара Загора има и предприятия, които осигуряват суровини за оръжейната и машиностроителната промишленост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай