Задължения на бизнеса спъват схемата 60:40

Малкият и средният бизнеси почти винаги имат задължения

Задължения на бизнеса спъват схемата 60:40 | StandartNews.com

Мярката 60:40 е прекрасна и ние, също както управлението на страната, сме на мнение, че тази мярка би била прекрасна, но в момента от нея голяма част от малкия и средния бизнес не могат да се възползват заради едно от условията – да има липса на всякакви задължения към бюджета. Това заяви пред бТВ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той обясни, че малкият и средният бизнеси почти винаги имат задължения. По думите му декларирането и плащането им на по-късен етап не е престъпление.

Той е категоричен, че ако условието бъде премахнато, мярката 60:40 би имала по-голям отзвук. По негови данни под 10% от хотелиерите и ресторантьорите са се възползвали от нея и то за част от персонала.

Алибегов подчерта, че откакто заведенията и хотелите са затворили на 13 март, планираните плащания, които хората са били разчертали, са пропаднали.

„Написахме поредица от писма към различните министерства и очакваме отговор. Ситуацията е напълно нова, но ние искаме диалог и да начертаем пътека как ще продължим“, изтъкна той.

Според него неяснотата в момента създава напрежение в бизнеса, което пък се прехвърля върху работниците.

„Притеснява ни да не се случи ситуацията с пазарите, защото в един момент всичко ще заработи и искаме да сме сигурни, че няма да кажат след 7 дни „затваряме отново заради струпване на хора“, допълни Алибегов. 

Според него след кризата браншът ще се възстановява поне шест месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай