Вяло начало на сезона по черноморските курорти

Спад на туристите с 15% изчисляват към момента от Бургаската регионална туристическа камара

Вяло начало на сезона по черноморските курорти | StandartNews.com

Спад на туристите с 15% изчисляват към момента от Бургаската регионална туристическа камара. На някои пазари дори до 20%. Заради по-малкото туристи работодатели пестят от персонал, който им е все по-трудно да си осигурят. Засега се предвижда пълна заетост на персонала през най-натоварените месеци – юли и август, съобщава бТВ.

Димитър Тихолов работи от 15 години в Слънчев бряг като викач в ресторант и не помни да е имало толкова слаб сезон: „След баловете в някаква дупка влязохме. 10 дни и слабичко като цяло. Двойно по-слабо е от миналата година. Елате довечера да видите – същата работа, пак е празно”.

Шезлонги за празни, чадъри не се ползват. Според бранша причините са комплексни. Основната е завръщането на силни играчи като Турция и Египет. Също и кризата с „Боинг 737 Макс”, приземен през март след две самолетни катастрофи.

„Авиокомпаниите не могат да осигурят в пълния капацитет самолети, които да могат да превозват туристи до България. Ние губим традиционни пазари като еврейския, като германския”, казва Христина Славова от Туристическата камара в Бургас.

Кризата с кадрите става все по-голяма, жалват се хотелиери и ресторантьори. На централната алея в Слънчев бряг още търсят персонал.

Причините да няма желаещи да работят по морето са очевидни – краткият сезон, който тази година е едва около три месеца, ниското заплащане, а също и тромавите процедури при наемането на работници от трети страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай