Вижте наградените в "Да! На Българската храна"

Форумът се провежда в НДК

Вижте наградените в "Да! На Българската храна" | StandartNews.com

По време на форума "Да! На Българската храна" бяха раздадени и големите награди в сектора.

Вече стана ясно, че отиващата си година ще бъде запомнена с едно уникално събитие – компанията от хранително-вкусовата индустрия стана публична компания и излезе на борсата. Толкова успешно IPO е правила досега единствено българска банка. Затова наградата за инвеститор за 2018 година е за Градус. Наградата ще получи членът на съвета  на директорите на компанията Георги Бабев.  Тя му бе връчена от министъра на земеделието Румен Порожанов.

Да си четвърт век на пазара, това е рядко срещано дълголетие на фирмите от българския преход. Още по-рядко е, когато фирмите с такова дълголетие посрещат юбилея си с признание от клиенти си и се радват на голямото му доверието. Няма българин, който да не е опитал менюто на Хепи. А на вкусните гозби се отдават и нашенците в Испания, които са гонени от носталгията по българското.  Наградата Доверие към бранда е за Хепи. И разбира се, за нейния идеолог и визионер – Орлин Попов. Наградата му връчи отново  министър Порожанов.

Следващите две награди са наши пионери на новите пазари.

В поднебесната империя всичко е в огромни мащаби. Но една малка България има своето присъствие. И то с основна съставка от менюто на всеки китаец – беления слънчоглед.  Износът му беше трасиран след подписването на междуправителствата наредба за фитосанитарен контрол по време на посещението на Ли Къцян в София през юли. И корабите с белен слънчоглед вече пътуват към Китай. Наградата Нови пазари 2018 е за НИК СОТ груп и за нейния управител Ангел Бончев. Тя бе връчена от съветника по търговските въпроси на посланика на Китай Яо Чаоянг.

Още една награда за успешен пробив на китайския пазар. Нашето вино тръгна по пътя на коприната благодарение на Асоциацията на износителите на вина и нейния мотор Галина Нифору. Наградата връчи Красимир Коев, председател на Агенцията за лозята и воното.

Когато видим марката Белла България, всички първо се сещаме за баници. Българската компания обаче отдавна разшири асортимента си и днес няма трапеза, на която да не присъстват нейните мезета. Наградата за Утвърдена марка 2018 е за Добруджанската луканка Орехите. Отличието връчи народният представител Светла Бъчварова.

Когато става дума за фамилен бизнес, обикновено човек си мисли, че става дума за малко предприятие, с което едно семейство си изкарва насъщния. Но в България вече сме свидетели на фамилен бизнес, който храни не едно, а стотици семейства. Наградата е за едно човек, който е отдал не само живота си на бизнеса, но е дал и името си като гаранция за качество. Този човек е вземал няколко награди от кампанията ни, но този път отличието е за него и фамилията му. Наградата Успешен фамилен бизнес е за Димитър Маджаров. Връчи му я  депутатът от ДПС Бюрхан Абазов.

Много хора си спомнят как тръгва кампанията Да на българската храна. Преди 12 години нейния слоган беше Коледата безопасна, а целта беше да предупредим потребителите за капаните на пазара в дните на голямото пазаруване. Фалшива новина са в нездрава конкуренция помежду си. Стандарт привества всяка една медийна инициатива, която работи за информираността на потребителите помага за разкриване на нелоялните практики. Това е и в полза на светлия бизнес. Затова и наградата за кампанията в защита на българския производител е за рубриката Чети етикета на БТВ. Ще я получи нейния водещ – Биляна Гавазова. Наградата бе връчена от председателката на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева.

Последната награда е специална, защото се дава за първи път. Защото за първи път едно министерство се ангажира пряко с подкрепа на българския производител. Идеята е лично на министър Порожанов, затова и наградата Защитник на българското е за него. Наградата връчи главния редактор на Стандарт Славка Бозукова.

Събитието завърши с най-известният ансамбъл - Българе. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай