Вижте къде в България вземат най-високи заплати

Малки общини изпреварват София

Вижте къде в България вземат най-високи заплати | StandartNews.com

Челопеч и Козлодуй отново изпревариха София по заплати. Хората в двете населени места получават най-високите средни месечни възнаграждения у нас. В Челопеч вземат средно 2 178 лв., в Козлодуй - 2 090 лв. Това са единствените общини със средна месечна заплата над 2 хил. лв, сочи анализ на  Института за пазарна икономика /ИПИ/. Следват Раднево (1 910 лв.), Пирдоп (1 796 лв.), Девня (1 677 лв.) и Гълъбово (1 598 лв.). Столична община остава на 8-мо място (1 554 лв.), а топ 10 се затваря от Панагюрище (1 445 лв.). Столицата е единственият областен център, който попада в топ 20 на страната, сочат данните на ИПИ, цитирани от БГНЕС.

Основна причина за високата средна заплата в Челопеч е рудникът в селото. Безработицата общината е под 2%. Челопеч планира да се превърне и в първото стартъп село в България. Общината, която всяка година получава над 5 млн. лв. от концесионна такса, ще привлича млади хора с идеи – за да запази високия стандарт.

Най-високи заплати в България получават жителите на малки населени места, в които са съсредоточени големи индустриални предприятия, показват данните от изследването. Обикновено в тези малки общини са концентрирани предприятия свързани основно с добивната промишленост и енергетиката, като например Медодобивния комбинат в Пирдоп или ядрената централа в Козлодуй. Икономическите центрове, които имат развита индустрия в своята периферия също имат много сериозна „тежест”, отбелязват още от ИПИ.

Общините от периферията на големите центрове влизат сериозно в топ 20. Това са Божурище, Костинброд и Елин Пелин, които са в периферията на София, Марица до Пловдив, както и Девня, Суворово и Белослав до Варна. В същото време водещите икономически центрове – София, Пловдив и Варна – остават предпочитано място за работа, привличайки общо над 1,2 милиона заети.

Данните от изследването още веднъж подчертават наблюденията на родните и чуждестранни икономисти, че в страната ни се запазва високо равнище на неравенство. „Неравенството в България, което е високо дори и понастоящем, се увеличава през последните години, тъй като разходите за социална защита (като дял от БВП) и ефективността на данъчното преразпределение намаляват“, се подчертава в изявлението на мисията на Международния валутен фонд /МВФ/.

За преодоляването на този недъг се препоръчват по-добре разработени разходи за социална защита и инвестиции за повишаване на качеството на образованието, а от тук и на човешкия капитал.

„Укрепването на образованието ще подпомогне изграждането на човешки капитал и подобряването на икономическите възможности за хората и обществото. Ние виждаме възможност за увеличаване на публичните разходи за образование, които остават ниски в сравнение с останалите страни от ЕС, като същевременно се осигури ефикасност при разходването им“, призоваваха от МВФ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай