Великобритания без бензин. Бунтове на Острова

Пред бензиностанциите се вият опашки като в България през 90-те

Великобритания без бензин. Бунтове на Острова | StandartNews.com

След празните рафтове в супермаркетите, Великобритания остана и без бензин. Хората панически изкупуват горивото. Пред бензиностанциите се вият опашки като в България през 90-те.

Причината за кризата е острият недостиг на шофьори на тирове и цистерни. В резултат от Брекзита в Англия просто няма кой да кара тежките машини и доставките по магазини и бензиностанции са рязко ограничени.

Брекзит накара към 20 000 източноевропейски работници да си заминат, а новите строги изисквания възпрепятстват преселването в страната. Заради пандемията пък са отменени много шофьорски курсове и изпити.

Хиляди бензиностанции вече нямат никакво гориво и ситуацията се изостря все повече. По данни на браншовия съюз „Petrol Retailers Association", който представлява 5500 независими бензиностанции, две трети от неговите членове вече не разполагат с никакво гориво. Търсенето се е повишило с до 500%, казва председателят на организацията Брайън Мадерсън, предаде Дойче веле.

По неговите думи, между 50 и 90 процента от бензиностанциите са празни, а останалите скоро ще изчерпят запасите си.

В търсене на изход от кризата британското правителство иска да издаде работни визи на 5000 чуждестранни шофьори на тежкотоварни камиони. Според Брайън Мадерсън обаче мерките на правителството не са достатъчни. Премиерът Борис Джонсън твърде дълго се противопоставяше на визовите изключения, тъй като една от целите на Брекзит беше да сложи край на свободното придвижване на хора.

С пакет от мерки правителството смята да даде възможност за полагане на десетки хиляди допълнителни шофьорски изпити годишно. Освен това трябва да бъдат подобрени условията на труд. Предвижда се също така зад воланите на камионите да седнат и войници.

Икономическият министър Куаси Куартенг отмени в неделя вечерта правилата за конкуренцията, за да може браншът с единни усилия да се пребори с дефицита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай