Велев: Губим 50000 души от пазара на труда годишно

Работодателските организации са предложили на правителството и синдикатите 40 мерки и програми, изтъква той

Велев: Губим 50000 души от пазара на труда годишно | StandartNews.com

Всяка година губим 50 000 души на пазара на труда. Това каза председателят на Управителния съвет (УС) на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в интервю за Агенция „Фокус“.

Според Васил Велев от Министерството на труда и социалната политика не разбират напълно новата демографска ситуация в страната и не успяват да отговорят на предизвикателствата пред икономиката и бизнеса.
„Най-острият проблем за икономиката е недостигът на човешки ресурс. Това се получава отскоро и защо се получава не се разбира. Демографската ситуация е такава, че кохортата от хора, деца, родени след началото на промените, след 90-те години на миналия век, са в порядъка на 50 000 по-малко, отколкото преди 90-та година. Тези деца пораснаха, изучиха се и сега идват на пазара на труда. А тези, които си отиват поради пенсия от пазара на труда, са с 50 000 повече и се заместват с тези, които са с 50 000 по-малко“, отбеляза той.

Велев посочи, че 40 мерки и програми, които се предлагат от работодателите са съгласувани със синдикатите и оттук-нататък предстоят разговори с правителството, като от бизнеса искат разговорите да протекат на ниво министри.

„Трудните моменти ще бъдат свързани с преодоляване на инерцията в държавната администрация. Затова настояваме преговорите да се водят на ниво министри, а не на ниво държавни служители, държавна експертиза, защото трябва да се взимат решения и поемат отговорности, каквито експертите не могат. Например в раздела „Трудова миграция“ и „Пазар на труда“ имаме много сериозни различия с експертите в Министерството на труда и социалната политика. Вярваме, че новият министър на труда ще вземе една позиция, която да е в полза на развитието на икономиката, а не в полза на по-малко работа за служителите в министерството“, добави председателят на АИКБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай