Ударихме джакпота с нова емисия външен дълг

Става въпрос за две емисии ДКЦ с матуритет съответно 10 и 30 години

Ударихме джакпота с нова емисия външен дълг | StandartNews.com

Страната ни пласира успешно на световните пазари нов външен дълг за малко под 5 млрд. лева (2,5 млрд. евро), съобщи на брифинг финансовият министър Кирил Ананиев.

Става въпрос за две емисии ДКЦ с матуритет съответно 10 и 30 години.

Ананиев напомни, че сме втори в ЕС, след Естония, по най-нисък външен дълг. Той се похвали с голям инвеститорски интерес към емисиите облигации. При 10-годишните книжа е имало 255 поръчки, а при 30-годишните - 236 поръчки.

Крайният резултат е уникален – постигнатата доходност е сравнима с тази на държави с по-висок кредитен рейтинг от нашата, включително и държави от еврозоната, похвали се Ананиев.

Очевидно доверието в страната ни е на много високо ниво. Това се потвърждава и от участващите инвеститори, които са от много висок клас - имаше централни банки, държавни пенсионни фондове и други институционални инвеститори с много широк географски обхват. Без съмнение, успехът на емисията е резултат на дългогодишните ни усилия по поддържане на строга финансова дисциплина и изключително ниско ниво на външния дълг спрямо брутния вътрешен продукт, обясни финансовият министър.

В Европейския съюз ние сме на второ място по най-нисък външен дълг спрямо брутния вътрешен продукт след Естония. Ключов фактор за успеха е и международното признание, което получихме като страна, която влезе във валутния механизъм ERM II през юли тази година, посочи той.

Радва ни и активното участие на българските инвеститори, които придобиха 16% от общия обем на книжата. Отбелязвам и силното участие в сделката на инвеститори и от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия и други, сподели финансовият министър.

Постигнахме доходност, която ни намалява разходите по обслужване на този нов дълг в годините, което означава, че лихвите, които ще плащаме оттук нататък, ще са много по-ниски от тези, които бяха заложени в първоначалните ни намерения, обясни Ананиев.

По думите му новият външен дълг ще бъде използван за рефинансиране на съществуващ дълг, за увеличаване на размера на фискалния резерв, за финансиране на бюджетния дефицит, както и за покриване на финансовото осигуряване на социално-икономическите мерки, които прие правителството във връзка с COVID-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай