У дома пицата по-скъпа отколкото на ресторант?

Това сочи опитът по света, където има диференцирана ставка

У дома пицата по-скъпа отколкото на ресторант? | StandartNews.com

Смъкването на ДДС до 9% за ресторантьорския бизнес вероятно ще се окаже излишно, и крайната потребителска цена на услугата няма да намалее. Това сочи опитът по света, където има диференцирана ставка, посочи в интервю за бТВ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

В момента основният въпрос и откритието на топлата чорба е защо една и съща пица в ресторанта ще бъде със ставка от 9%, а същата пица, но поръчана за вкъщи отново ще е със старото ДДС от 20 процента. Отговорът е прост – защото такова е европейското законодателство. В случая говорим за ресторантьорска услуга, тоест това е услуга на място, в ресторанта. Така че доставките за вкъщи си остават със старото ДДС от 20 на сто, в ресторанта – девет на сто, разясни говорителят на НАП.

Относно напускането на сочения за "острието" на Васил Божков в ДКХ Васил Панов като директор на Дирекция Контрол в НАП Росен Бъчваров обясни единствено, че мотивите на Панов са били лични.

,,Хазартът беше облаган с данъци до 2014 г., след това данъците бяха заменени с такси и така на практика хазартът напусна полето на действие на НАП'', посочи в заключение говорителят на приходната агенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай