Туроператорите: Състоянието на бранша е плачевно

Държавата отпуска помощи за бранша

Туроператорите: Състоянието на бранша е плачевно | StandartNews.com

Състоянието на туристическия, по-специално туроператорския бранш, е плачевно, след година и 4 месеца невъзможност да се работи. Имаме големи проблеми, не можем да започнем да работим и да печелим, да връщаме на клиентите парите за неосъществените не по наша вина пътувания между 13 март и 31 декември 2020 година. Това каза в "Денят започва" по БНТ туроператорът Румяна Балтова.

"Ако бъдат разпределени бързо остатъчните 16 милиона и 500 хиляди и е направена калкулация, че те ще стигнат на туроператорите, които все още не са могли да се издължат, нещата биха се подобрили, клиентите биха се успокоили за техните средства. Трябва да се завърши програмата, не разбираме защо толкова се бави, ще бъде отворена чак на 1 юли", допълни Румяна Балтова и призова за нормални условия за пътуване.

Филип Станимиров от Сдружение на екскурзоводи добави, че при тях ситуацията е идентична.

"Работа няма, подали сме искане за изплащане на компенсации, няма нито един екскурзовод, който да е получил помощ. Наши колеги са се пренасочили към други сфери на работа", коментира Филип Станимиров.

Държавата отпусна помощи за туроператорския бранш, от 1 юли започва приемът на документи по процедурата, а в края на юли ще започне и изплащането на сумите. Това обяви вчера заместник-министърът на туризма Даниела Стоева.

Субсидията се отпуска за целево завръщане на средства към крайните потребители, която ще е в размер до 15% от оборота на компаниите през 2019 година, но не повече от дължимата сума по туристически пакети за неосъществени пътувания. Това е втора част от планираната сума, която възлиза на 51 милиона лева.

Вече една част е изплатена до 4% от оборота на компаниите през 2019 година, остатъчната сума от тези 51 милиона възлиза на около 16 милиона лева.

Средствата ще бъдат разпределени между компаниите, които все още дължат пари на туристи.

Според изчисленията на Министерството на туризма тази втора сума би трябвало да покрие 95% от задълженията към потребителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай