Строят завод за електромобили у нас за $200 млн.

Очаква се да бъдат открити 2000 работни места в новото предприятие

Строят завод за електромобили у нас за $200 млн. | StandartNews.com

Корейско-китайска и италианска фирми ще инвестират 200 млн. долара у нас в изграждането на завод за електромобили, обявиха представители на предприемачите на среща с вицепремиера Марияна Николова, заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов и шефа на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Привличането на това капиталовложение и построяването на завода са големият пробив, осъществен от министъра на икономиката Емил Караниколов, от Лъчезар Борисов и Стамен Янев.

Меморандум за намерения за изграждане на завод за електрически превозни средства бе подписан в Министерския съвет. Документът бе парафиран от Стамен Янев и от ръководителите на  корейско-китайската компания „Сонго моторс“ и италианската - „Хадид холдинг“, съобщи пресслужбата на кабинета.

Очаква се при реализацията на заявените инвестиционни намерения да бъдат открити около 2000 работни места.

 „Приемаме меморандума като много добра оценка за инвестиционния климат в България и за постигнатото от правителството по линия на облекчаване и развитие на бизнес средата. Страната ни е на инвестиционната карта на Източна Европа с доказани предимства и висок кредитен рейтинг“, заяви вицепремиерът Николова.

Изпълнителният директор на „Сонго моторс“ Йонгбок Шин сподели, че компанията му за първи път стъпва в България и изрази увереност, че проектът тук ще бъде финализиран. „За нас България е стабилна държава и дава гаранция за бъдещето“, изтъкна партньорът му Винченцо Ди Гранди, президент на „Хадид холдинг“, който вече има дъщерна компания развиваща транспортна дейност у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай