Срещата на Г-20: Вирусът удари търговията и туризма

Финансовите министри и централни банкери не изключват ужасни сценарии

Срещата на Г-20: Вирусът удари търговията и туризма | StandartNews.com

 

Пазителите на световната икономика се срещат на фона на нарастващите опасения, че епидемията от коронавирус представлява по-голяма заплаха за глобалния растеж, отколкото се смяташе, предаде Bloomberg.

Финансовите министри и централните банкери от групата на най-големите икономики започнаха двустранната си среща в събота в саудитската столица Рияд за първи път, откакто вирусът постави под карантина част от Китай. Прогнозата на МВФ е за силен спад на производството в Китай, последван от бързо възстановяване.

„Разглеждаме по-ужасни сценарии, при които разпространението на вируса продължава по-дълго и в световен мащаб, а последиците от растежа са по-продължителни“, каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в Рияд.

Спадът се задълбочава, като се има предвид, че китайските фабрики все още работят на половината от капацитета си и много работници остават вкъщи. Частичното спиране на втората по големина икономика в света има ефект и извън границите си чрез отслабване на търговията, разбиване на производствените вериги за доставки, намаляване на туризма и запалване на несигурността у инвеститорите.

„Световната икономика е изправена пред явно забавяне и това забавяне може да бъде засилено от така наречения коронавирус“, заяви френският финансов министър Бруно Льо Мер в Рияд. Той каза, че V-образният сценарий е по-вероятен.

Други теми, обсъждани от Г-20, ще включват използването на дигитални валути, налагането на данъци на технологичните компании и прането на пари. Изявление ще бъде пуснато от домакините в неделя.

Но вирусът ще доминира в дебата. Някои анализатори смятат, че китайската икономика ще се свие това тримесечие на фона на предходните три. Основният сценарий на МВФ сега е икономиката на Китай да нарасне с 5.6% през тази година - с 0.4 процентни пункта по-малко от прогнозата през януари на фонда.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай