Скандал в Германия за завода на Фолксваген

Надзорният съвет на компанията за пореден път е отложил вземането на решение

Скандал в Германия за завода на Фолксваген | StandartNews.com

Предварително заложена точка с решение новият завод на „Фолксваген“ да бъде разположен в Турция е била отложена за обсъждане от Надзорния съвет на концерна на последното му заседание в петък. Въпреки мощния натиск на акционери от Катар и някои високопоставени членове на Управителния съвет, топ босовете от надзора са поискали още анализи по въпроса и допълнителна информация. Това е петият път, в който Надзорният съвет отлага решението, въпреки че натискът е започнал още през пролетта на тази година.

Междувременно преговорите на шефовете на „Фолксваген“ с турския президент Реджеп Тайип Ердоган водят до нарастваща вълна от недоволство в Европейския парламент в Брюксел, където все повече депутати издигат глас „против“ а от това се заформя сериозен скандал.

Говорителят на европейските зелени започна бърза офанзива срещу германския концерн, разпращайки до медиите свое питане до Европейската комисия относно сделката. Според Райнхард Бютикофер гаранцията за изкупуване на 40 000 автомобила от турската държава и щедрата субсидия от 400 милиона евро е несъвместима с европейските правила за държавна помощ, към които Турция трябва да се придържа в замяна на свободния достъп до гигантския европейски пазар.

Турция обаче все още отказва да пригоди собственото си законодателство към тези ангажименти и смята, че може да даде държавната субсидия законно. Това нарушение, комбинирано с трагичното положение на върховенството на закона, на медийните и демократичните свободи, правят решението на „Фолксваген“ изключително тревожно.

Бютикофер призовава Европейската комисия да действа по казуса решително и да престане с политическото лицемерие. Ясно е, че „Фолксваген“ се опитва да спечели от нарушаване на правилата за държавна помощ и да ощети страни-членки в Евросъюза. Становището е, че компанията е заплашена от нова глоба в размер на помощта – между 400 млн. и 1 млрд. евро.

Шефът на Зелените хвърля истинска бомба в края на посланието си като атакува лично бившия канцлер Герхард Шрьодер, който стои зад турската кандидатура, наричайки го „слуга на диктатори и лобист на Кремъл“. Писмото на Бютикофер е подписано от евродепутати от зелените, либералите и ЕНП, включително българите Андрей Ковачев и Андрей Новаков.

Новината намира място и в авторитетния Berliner Morgenpost, според който намерението на „Фолксваген“ да строи в Турция е се посреща с широка политическа опозиция в Брюксел. Депутати на ЕНП, зелените и либералите са заявили пред репортерите на Morgenpost, че Турция не спазва ангажиментите си по митническия съюз и така нарушава равнопоставеността в конкуренцията с другите европейски държави.

Berliner Morgenpost изнася новината, че евродепутатката от зелените Виола фон Крамон-Таубадел е де факто от Долна Саксония, където е разположена централата на автомобилния гигант и чийто премиер има златна акция в надзорния съвет и тя е апелирала именно към надзора да спре сделката.

Според Таубадел разполагането на завода в Турция ще заздрави авторитарния режим на Ердоган и ще изпрати „деструктивен сигнал“ към България: „Фолксваген изглежда не са научили нищо от последните скандали – всеки, който смята, че може да разчита на обещанията на президента Ердоган с оглед на крехката и критична политическа ситуация в Турция вероятно ще трябва да плати скъп финансов риск за подобна инвестиция“, казва евродепутатката.

Многократното отлагане на решението в полза на Турция показва ясно, че Надзорният съвет не се чувства уверен в дългосрочните ползи от партньорство с Ердоган, макар и краткосрочните плюсове да са ясни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай