Шотландското уиски най-добро за инвестиция

За една година доходът о него е 40%

Шотландското уиски най-добро за инвестиция | StandartNews.com

Шотландското уиски най-добро за инвестиция

 

Инвестирането в редки сортове шотландско уиски е донесло много повече ползи на инвеститорите от вложенията в други видове продукция и имоти: произведения на изкуството, вино, редки коли или недвижими имоти. През последната година уискито е донесло доход от 40%. Това се посочва в проучване на благосъстоянието на The Wealth Report 2019 на международната консултантска компания Knight Frank.

В доклада се обръща внимание на увеличаването на продажбите на уиски, произвеждано в Шотландия, за страни като Индия (увеличение с 44%), Китай (35%) и Сингапур (24%), като 30% от износа се отнася за един вид малц. Експерти смятат, че именно уиски туризмът станал една от основните причини за стартирането през 2018 г. на пряк полет между Пекин и Единбург. Въпреки това конкретни цифри за въвеждане на "алкохол" туризма авторите на проучването не прилагат.

Knight Frank напомня, че именно през ноември 2018 г. бил достигнат световния рекорд в цената на уискито. На търга, организиран от Christies, бутилка уиски" Macallan ", дестилирано през 1926 г. и бутилирано 60 години по-късно, била изтъргувана за 1,2 милиона лири стерлинги (1,5 милиона долара), съобщава ТАСС.

Вестник The Times пише, че цената на бутилка от силната напитка, произведена в същата дестилерия Macallan през 2011 г. по повод сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън, е била 150 паунда ($ 200). Сега, според публикацията, на търговете за уискито плащат 3 хиляди лири стерлинги (4 хиляди долара).

„Пазарът на редки и стари бутилки е показал изключителен растеж през последните 10 години както по отношение на продадените обеми, така и по отношение на цените“, казва Анди Симпсън, основател на Rare Whisky 101, който следи инвестиционната привлекателност на тази напитка.

Сравнителен анализ на увеличението на цените за редки уискита и други обекти за инвестиции през последната година и десетилетие показва, че за уискито това е съответно 40% и 582%. При монетите то е с 12% и 193%, виното - с 9% и 147%, произведения на изкуството - с 9% и 158%, часовници - с 5% и 73%, автомобили - с 2% и 258%. Цените на луксозните имоти в централната част на Лондон са паднали с 4,4% през последната година, а на скъпоценните камъни - с 5%, но през последното десетилетие те отбелязали ръст съответно с 52% и 112%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай