Шефът на БНБ каза кое спира икономическия ръст

Трябва да сме нащрек през следващите месеци за динамиката на качеството на активите на банките

Шефът на БНБ каза кое спира икономическия ръст | StandartNews.com

Налице са съществени структурни предизвикателства пред потенциала за растеж на българската икономика. Това казва управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за сп. The Banker.

“Институционалните дефицити, неблагоприятните демографски тенденции, включително застаряване на населението, свиване на работната сила, и недостиг на професионални умения са сред областите, предизвикващи най-сериозна загриженост”, смята Димитър Радев.

Той е уверен, че базисният сценарий все още е, че тази година ще видим повратната точка в установяването на стабилна траектория на икономическо възстановяване в Европа, включително на българската икономика. В същото време твърди, че рисковете остават. “Една година след началото на пандемията, обаче, макроикономическите прогнози все още са свързани с висока степен на несигурност”, добавя той.

Приемането на еврото през 2024 г. е амбициозна, но постижима цел, потвърди гуверньорът.

“Има огромен обем работа, която трябва да се свърши при подготовката за въвеждане на еврото, но вярвам, че компетентните български институции са силно мотивирани и добре подготвени да изпълнят необходимите стъпки и изисквания. За България приемането на еврото отдавна е стратегическа цел. Колкото повече се доближаваме до постигането ѝ, толкова по-силно ще усещаме предимствата от присъединяването към Европейския монетарен съюз”, посочва управителят на БНБ.

На въпрос колко трудна е била 2020 г. за банковия сектор, Радев отговаря, че последната година е била безпрецедентна за всички.

“Изправени пред напълно непознати рискове като централни банкери и регулатори и осъзнавайки огромната си отговорност, трябваше да намерим решения със сериозни последици за фирмите, домакинствата и икономиката като цяло. Бяхме изправени по-скоро пред поредица от необичайни обстоятелства в процеса на развитие на пандемията, отколкото пред временни трудности”, допълва шефът на БНБ.

Радев е категоричен, че българските банки влязоха в пандемията със стабилни капиталови и ликвидни позиции.

Мерките на БНБ за повишаване устойчивостта на сектора бяха превантивни, насочени към допълнително повишаване на способността на банките за покриване на загуби, в случай че рисковете свързани с пандемията се материализират, казва той и добавя: банките в България успяха да поддържат солидни нива на капитала и ликвидността и продължиха да предоставят кредити за икономиката.

Според него обаче трябва да сме нащрек през следващите месеци за динамиката на качеството на активите на банките след изтичането на временния мораториум върху изплащането на банкови заеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай