САЩ нанася нов мощен удар по бизнеса в Китай

Ударен е и най-големия производител на микрочипове в страната SMIC

САЩ нанася нов мощен удар по бизнеса в Китай | StandartNews.com

Десетки китайски компании са прибавени от САЩ в нов черен списък, включително и най-големия производител на микрочипове в страната SMIC, заяви в интервю за Fox Business News министърът на търговията Уилбър Рос, потвърждавайки информация от по-рано през деня на агенция Ройтерс.

Министерството на търговията също така ще добави в черния си списък и 11 филиала на китайския технологичен гигант SMIC, допълни Рос, като целта е да се предотврати тяхно достъп до по-модерни американски технологии.

Самият "черен списък" на САЩ ще бъде допълнен с нови около 80 китайски компании.

Уилбър Рос обясни този ход на отиващата си американска администрация с предполагаемите връзки, които тези организации имат с комунистическата партия на Китай.

"Те (Китай) ще натискат възможно най-силно и докато не се срещнат с достатъчно решителна съпротива от наша страна, те няма да спрат", посочи той.

Водещият производител на микропроцесори SMIC многократно заяви, че няма връзки с китайската армия.

През миналия месец пък Министерството на отбраната на САЩ на практика забрани на американците да купуват акции на китайския производител на чипове от края на следващата година.

По-рано в петък Ройтерс цитира свои източници, според които Съединените щати ще добавят десетки китайски компании, включително водещия производител на чипове в страната SMIC, към черния си списък. По този начин президентът на САЩ Доналд Тръмп ще втвърди поведението си спрямо Китай само седмици преди да напусне поста си.

Това означава, че китайските компании ще трябва да има специален лиценз от Министерството на търговията, преди даден американски доставчик да може да им изпрати съответните договорени стоки.

Компаниите, които вече са в черния списък на САЩ, включват телекомуникационния гигант Huawei и производителят на камери за наблюдение Hikvision.

Китайското външно министерство призова САЩ да прекратят така нареченото "неоправдано" репресиране на китайските компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай