Русия в ужас от цена на петрола под 30 долара

Страната ще издържи дори ако цената на петрола спадне до 30 долара за барел и се задържи на това ниво до четири години, кълне се финансовият министър в Москва

Русия в ужас от цена на петрола под 30 долара | StandartNews.com

Руският министър на финансите Антон Силуанов заяви, че дори ако цената на петрола спадне до 30 долара за барел и се задържи на това ниво до четири години, правителството ще може да финансира изцяло всички бюджетни разходи, предава ТАСС.

Според него традиционно източникът на нестабилност е бил бюджетът - нямало е пари, намаляват се разходите. Сега обаче правителството се е подготвило за всякакви изненади.

В същото време Силуанов подчерта, че не вярва в толкова дълго оставане на цената на нефта на такова ниско ниво. Тя неизбежно ще нарасне, тъй като цената на производството в много находища, предимно шисти в Съединените щати, е по-висока. Базовата цена на петрола, при която руският бюджет ще бъде балансиран, е 42 долара за барел.

Също така министърът не вижда необходимостта от предприемане на спешни мерки от страна на централната банка на страната поради спада на петрола. Силуанов смята, че ситуацията не застрашава инфлационните показатели, затова е рано да се реагира.

В петък цената на петрол Брент на борсите падна под 49 долара, което е ценови минимум, невиждан през последните две години. По-късно тя леко се коригира, приближавайки се до 50 долара.

От началото на 2020 г. петролът е загубил около 20 процента от стойността си. Подобна динамика е свързана с разпространението на коронавируса, който се очаква сериозно да забави световната икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай