Пържолата скочи с 3 лв.

Краставицата със свръхцена, плодовете - евтини

Пържолата скочи с  3 лв. | StandartNews.com
  • Краставицата със свръхцена, плодовете - евтини

С 3 лева е поскъпнало свинското месо за 6 месеца. Основна причина за това е чумата по свинете,  каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Пред БНТ той обясни, че поскъпването е започналро от 5 август. Ако имахме нива от 9 лв., сега имаме 12 лв. цена на врат без кост, съобщи Иванов. И допълни: „Към момента най-характерното за този пазар е, че е абсолютно нестабилен. Ние нямаме равновесна цена. Свидетели сме на доста сериозна вариативност при ценообразуването на свинското”.”

В момента вносното свинско преобладава, особено за обработка. Радостно е, че и българският сектор се възстановява. Добри мерки за биосигурност се взеха, обобщи Иванов.

Свръхцена има в момента при краставиците. Според Владимир Иванов това е нормално заради сезона. При картофите, зелето и лука се наблюдават по-ниски цени в сравнение с миналата година. При плодовете също има много евтини. Това е антипод на 2018 г. - много евтини плодове, а скъпи зеленчуци, коментира още Владимир Иванов. Той смята, че в известна степен процесът е обусловен от реколтите през годината и в Европа, и в България, тъй като ние следваме тенденциите на това, което се случва в ЕС.

При основните хранителни продукти - захар, фасул, олио, брашно, ориз, има стабилитет при цените в повече от 10-годишен период, съобщи експертът. Млечният пазар е силно подценен и цените са следствие на силната конкуренция. Радостното е в сферата на потреблението, че се закупуват по-скъпи, но качествени продукти, обобщи Владимир Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай