Първи полет за руския ИЛ 114

До 2030 ще бъдат изработени 100 самолета

Първи полет за руския ИЛ 114 | StandartNews.com

Новият граждански регионален турбовитлов самолет на Русия - Ил-114-300 направи първия си полет, съобщиха от държавната корпорация "Ростех". 

"На 16 декември 2020 г. нов регионален пътнически турбовитлов самолет Ил-114-300 направи първия си полет на летището в Жуковски. Самолетът е разработен от Авиационен комплекс" Илюшин "(ръководител на отдел" Транспортна авиация "на ПАО" УАЦ "в рамките на държавната корпорация" Ростех " ), - се казва в съобщението. - Самолетът е пилотиран от екипажа, състоящ се от главния пилот на ПАО "Ил", пилот-изпитател 1-ви клас, Герой на Русия Николай Куимов и пилот-изпитател 1-ви клас Дмитрий Комаров, борден инженер 1- 1-ви клас на Олег Грязев ".

По време на полета бяха тествани режимите на работа на двигателя, стабилността и управляемостта на самолета, както и функционирането на неговите системи. Самолетът е оборудван с руски двигатели TV7-117ST-01 (разработен от United Engine Corporation).

Първият сериен самолет ще бъде подготвен през 2022 г. и общо до 2030 г. се планира да се доставят 100 самолета както на клиенти в рамките на Руската федерация, така и за износ, заяви министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров.

"Общо към днешна дата 25 милиарда рубли са отпуснати за финансиране на научноизследователска и развойна дейност и подготовка на производството, включително двигателя TV7-117ST-01. Двигателят е многофункционален, очаквахме неговото използване на различни типове самолети: IL-114, IL-112 и на Mi-вертолети. 38 ", - каза Мантуров, чиито думи са цитирани в съобщението на Министерството на промишлеността и търговията. Министърът уточни, че първият оператор на самолета ще бъде Polar Airlines, а Държавната лизингова компания за транспорт (STLK) ще извършва доставки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай