Професия: главен експерт „Геотехнически проекти“

Работата ми е свързана с цялостното осигуряване на минните дейности за безопасна работа на хора и машини, казва инж. Цветан Дилов

Професия: главен експерт  „Геотехнически проекти“ | StandartNews.com

Инж. Цветан Дилов, главен експерт „Геотехнически проекти“ в "Елаците-Мед", е завършил Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Професионалният му опит включва шест години като преподавател по структурна геология и геотектоника в МГУ. Дълги години прекарва в изследователски проекти по физика на земетресенията в Университет Тохоку, Сендай, Япония. Там основно се занимава с проблема по зараждане на земетресенията, защо и как се случва това и кога разместването на скалните блокове прекъсва. След Япония работи около 3 години и половина за общинската фирма на Столична община - ГИС София, като отговорностите му са свързани със сеизмичната опасност и сеизмичен риск за територията на София и околностите. През 2012 г., инж. Дилов започва работа в Рудодобивния комплекс на „Елаците-Мед“ като Ръководител отдел „Геотехнически“.

------------

- Инж. Дилов, как се вписва професията Ви в производствения процес на „Елаците-Мед“? С какво се занимава експертът по геотехнически проекти?

- Професията ми спомага за работата на няколко звена от Рудодобивен и Обогатителен комплекс и има пряко отношение към осигуряването на условия за безопасен производствен процес, за стабилността на рудничните откоси, както и безопасната работа на хора и машини. Такива например са проектите за устойчивостта и сигурността на хвостохранилище „Бенковски-2“.

Работата ми е свързана и с изграждане на Географска информационна система /ГИС/ за нуждите на „Елаците-Мед“, което подпомага взимането на решения от ръководството за разумно разпределение на използваните ресурси, както и за оптимизация на строителните дейности на съоръжения, свързани с дейността на дружеството.

Управлението на проектите включва сътрудничество с изпълнителите, подготовка и изпращане на необходимата информация, контрол по изпълнението на отделните задачи, осъществяване на комуникация между изпълнителите и ръководството на нашата компанията, логистика, организация на посещения на чуждестранните подизпълнители у нас и на наши специалисти в чужбина за обмяна на опит, междинно и заключително представяне на резултатите. Тези резултати се използват за числено моделиране на геомеханичните аспекти на съоръженията ни, т.е. тяхната устойчивост срещу възможно разрушаване и нанасяне на щети.

- Разкажете интересни моменти от Вашия трудов ден.

- Най-интересното от работното ми всекидневие е, че няма миг, в който да ми е скучно. Ръководенето на различни проекти (от числено моделиране в геомеханиката, през сеизмология и геология на земетресенията, до хидрометалургия и класически схеми на флотация) ми предоставя постоянни стимули за развитие и навлизане в нови области на инженерното дело. Като пример мога да посоча внедряването на специализирана машина MudMaster /австралийско производство/, предназначена за бързо отводняване на наскоро отложен хвостов материал и бързото му уплътняване. При стандартния подход определена дебелина отложен материал се уплътнява по естествен начин, което отнема повече от година. С помощта на машината MudMaster постигаме необходимото уплътняване в обработваната площ за около месец. Благодарение на бързото уплътняване, в рамките на около 1 месец, специалистите от нашата компания успяха да вкарат тежка механизация (булдозер и валяк) навътре в отложения материал и още повече го уплътнихме, като по този начин се постига стабилитет. Това постижение беше окачествено от австралийската фирма-производител като пробив в света – те не бяха виждали такава практика. Въвеждането в експлоатация на тази машина е първо за България и второ в ЕС след компания, оперираща в Ирландия. В света в момента работят около 70-80 такива машини.

- С какво Ви провокира и привлича тази професия?

- Предизвикателството е, че постоянно има необходимост да се решават задачи от най-различно естество и специалистът трябва да успее да намери най-ефективния начин за решаването им.

- Как се промени работата Ви след дигиталната трансформация на рудник „Елаците“ и автоматизацията на производствените процеси?

- От първия работен ден в компанията, работата ми е силно зависима и свързана с дигиталните технологии. Без тях тя е немислима.

- Кое ви кара да се гордеете, че сте част от екипа на „Елаците-Мед“?

- Усещането, че работиш в голяма компания със значителен ресурс и имаш възможността да реализираш проекти, чието осъществяване на други места би било невъзможно. В нашата компания работата по такива проекти е необходимост и стратегия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай