Приятел на Тръмп стана шеф на Световната банка

Той е бивш високопоставен служител в Министерството на финансите на САЩ

Приятел на Тръмп стана шеф на Световната банка | StandartNews.com

Избраха Дейвид Малпас, бивш високопоставен служител в Министерството на финансите и приближен на американския президент Доналд Тръм, за президент на Световната банка. Той ще поеме поста от българката Кристалина Георгиева, която временно заемаше длъжността.

Изборът на Малпас от борда на директорите на финансовата институция беше предшестван от „открит и прозрачен“ процес на номинации, по времена който държавите-членки на организацията предложиха своите кандидатури, посочи в изявление банката.

Анализатори обаче изтъкнаха, че след основаването на Световната банка след Втората световна война, всичките ѝ президенти са американци, което е неписано правило, гарантиращо, че европеец ще заеме ръководния пост в сестринската институция – Международния валутен фонд. Изборът на нов ръководител на банката идва само седмица преди съвместното пролетно заседание на двете финансови институции.

Малпас беше единственият кандидат за поста и номинацията му от страна на Тръмп през февруари предизвика опасения, че той – като отявлен критик на банката, ще омаловажи мисията на институцията. 63-годишният финансист, който беше заместник-министър на финансите по международните въпроси на САЩ, неведнъж е заявявал, че заемодателските практики на Световната банка са „корумпирани и неефективни“ и се е оплаквал, че институцията е твърде щедра към Китай.

През последните месеци обаче Малпас смекчи тона, като заяви, че е отдаден на мисията на банката да изкорени бедността и че реформите, започнали миналата година, кореспондират с много от отправените от него критики.

През последните години някои от развиващите се страни отправиха директни предизвикателство към Световната банка и Международния валутен фонд, настоявайки за по-открит процес, базиран на заслуги. От банката бяха принудени да обявят публично, че са разбрали посланието и процесът по избиране на нов президент е открит и честен. Но малкото неамерикански кандидати през последните години не получиха достатъчно подкрепа от големите акционери на финансовата институция.

Мнозина, включително бивши водещи финансисти от Финансовото министерство на САЩ и от двете политически партии, остро са критикували Малпас и неговата квалификация, изтъквайки провала му да предвиди глобалната финансова криза по времето, когато е бил начело на фалиралата инвестиционна банка „Беър Стърнс“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай