Превозвачите блокират Страсбург на 27 март

Според организаторите, демонстрацията ще премине, както вече провелата се в Брюксел

Превозвачите блокират Страсбург на 27 март | StandartNews.com

Българските превозвачи, заедно с колегите си от Румъния, Латвия, Литва, Полша и Унгария ще блокират с протест френския град Страсбург на 27 март, ако на 25 март в дневния ред на Европейския парламент бъдат включени точките по пакет „Мобилност”. Това каза Ангел Траков, председател на Съюза на международните превозвачи, цитиран от БГНЕС.

По думите на Траков, протестът ще премине, както вече провелия се в Брюксел – възможно е камиони да блокират улиците на Страсбург. Той допълни, че има и други идеи, а хората са готови на крайни мерки.

Напълно подкрепям протеста на превозвачите, ще водим битката на различни фронтове, но с една и съща кауза, каза министърът на транспорта Росен Желязков. Той съобщи, че по това време ще е на Съмет на министрите по транспорт заедно с колегите си от Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния. Ще водим серия разговори за общи действия, гарантира Желязков.

„Хората са безкрайно притеснени и изнервени от ситуацията, тъй като за пореден път ставаме свидетели на една икономическа война, която се води срещу България, но с политически средства. Това, което като бранш можем да направим в тази война, е да протестираме с всички законови средства, за да можем да повлияем на това политическо решение и да останем като бизнес”, заяви Траков.

Председателят на Съюза на международните превозвачи допълни, че вече има нает самолет, който ще закара 100-150 протестиращи до Страсбург на 27 март и ще ги върне същия ден обратно. Ангел Траков призова всички политически партии и лидери, които могат да повлияят на решението, да го направят.

Най-притеснителните точки за превозвачите от България, а и другите страни от Източна Европа, е изискването автомобилите и шофьорите да се прибират на 20 дни в страната си, а фирмите да плащат европейски ставки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай