Пощенска банка подари Mazda 3 на свой клиент

Автомобилът е голямата награда от кампанията за стимулиране използването на кредитни карти „Спечели Mazda 3 или почивка“

Пощенска банка подари Mazda 3 на свой клиент | StandartNews.com
  • Автомобилът е голямата награда от кампанията за стимулиране използването на кредитни карти „Спечели Mazda 3 или почивка“

Кредитна карта, с която плащаш и печелиш едновременно – това е твоята кредитна карта от Пощенска банка. Случи се на големия победител в кампанията „Спечели Mazda 3 или почивка“ Тодор Бележков, който официално получи ключовете от своя прекрасен нов автомобил Mazda 3. Той е един от над 10 000 притежатели на кредитна карта Mastercard от Пощенска банка, които участваха в кампанията на банката и имаха шанса да спечелят една от големите награди. Единственото условие беше да направят три вида разплащания - покупка в бензиностанция, в супермаркет, както иплащане на битови сметки, направено чрез дигиталните канали на банката - интернет банкиране (e-Postbank)или мобилно банкиране (m-Postbank).Големият късметлия Тодор Бележков разказа, че за него използването на кредитната карта е удобство, от което се възползва всеки ден. Той сподели, че прави всички свои разплащания за секунди и не би могъл да си представи ежедневието си без бързината и сигурността, която му осигурява кредитната карта.

 

Промоционалната кампания е част от стратегията на Пощенска банка да награждава клиентите, които активно използват кредитните сикарти. Те могат да преоткриват всекидневно предимствата на своите карти благодарение на най-щедрата програма за лоялност на българския пазар – програмата „Моите награди“ (MyRewards) от Пощенска банка. За всеки похарчен лев с кредитната си карта те получават бонус точки, които могат да обменят лесно в парични награди. Така в зависимост от типа карта, който имат, те могат да спечелят до 1 000 лв. на година. От създаването си преди 9 години досега по програмата са раздадени над 14 милиона лева под формата на бонуси. В допълнение клиентите на Пощенска банка могат да следят наличността на сметката си по всяко време онлайн. Освен това могат да разсрочат вече направени плащания с кредитната си карта на 3, 6, 9 или 12 безлихвени вноски само с едно обаждане на кратък номер *7224.

 

Сигурността на онлайн плащанията с кредитната карта е гарантирана, благодарение на т.нар. софтуерен токън m-Token Postbank, чрез който се потвърждават трансакциите. Той се инсталира на телефона на клиента, което означава, че разплащания при определени онлайн търговци могатда бъдат наредениединствено чрез тази допълнителна верификация, която изиска ПИН или биометрични данни.

Освен това клиентите на Пощенска банка могат да се възползват и от застраховката Защита на плащанията по кредитни карти. Това е страхотна допълнителна услуга, която защитава клиентите в моменти на финансово затруднение и непредвидени житейски събития.

 

Кредитната карта осигурява не само парични бонуси, но и някои екстри, които се превръщат в незаменимо удобство при пътуване в чужбина, като например – достъп до ВИП салон на летището или безплатна медицинска застраховка.

 

За да осигури на клиентите си модерни, бързи и удобни услуги и продукти, които пестят време, Пощенска банка въведе напълно дистанционен процес по издаване на кредитни и дебитни карти, който им позволява не само да заявят своите карти онлайн, но и да ги получат на желан от тях адрес, като цялата процедура се случва без посещение в банков офис. Освен това отскоро банката предлага и експресно издаване на кредитни карти в 10 от своите клонове, с което дава възможност на клиентите си да заявят и получат своята нова кредитна карта за по-малко от час.

Повече за предимствата на картите, издавани от банката, можете да прочетете тук или да научите с обаждане на телефон с кратък номер *7224.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай