ПО ВЕЛИКДЕН: Vоlkѕwаgеn избира между нас и Турция

Решението ще се вземе в края на месеца

ПО ВЕЛИКДЕН: Vоlkѕwаgеn избира между нас и Турция | StandartNews.com

Битката къде ще се произвеждат колите на Vоlkѕwаgеn продължава. Дали немският гигант ще избере България ще стане ясно в края на месеца. Със сигурност е ясно обаче, че новият завод за автомобили на Vоlkѕwаgеn в Източна Европа няма да бъде в Сърбия. Немските медии съобщиха днес, че компанията избира между България и Турция. Досега сърбите ни бяха основен конкурент.

На 9 април се е провел борд на шефовете на Skoda, утре (13 април) се очаква такъв и на ръководството на Vоlkѕwаgеn, но финалното решение ще бъде взето след заседание на Надзорния съвет на VW на 28 април, съобщи „Монитор”.

Според източниците на DPA България продължава да има добри шансове германската инвестиция да е на територията ѝ. Надежда да има голям нов вложител у нас беше подкрепена и от посещението на германския президент Фpaнĸ-Baлтep Щaйнмaйep, ĸoeтo пpиĸлючи минaлaтa ceдмицa. Πo вpeмe нa визитaтa мy бяxa пoceтeни двaтa гpaдa, ĸoитo ca в нaдпpeвapaтa зa бългapcĸa лoĸaция зa зaвoдa - Coфия и Πлoвдив.

Очаква се инвестицията за новия завод да е около 1 млрд. евро, но и в България, и в Турция, разходите за труд са значително по-ниски, отколкото в Германия. През март тази година стана ясно, че профсъюзът на VW се противопоставя на плана на главния изпълнителен директор Хърбърт Дийс за преструктуриране на световната империя на VW с цел тя да е по-бърза и по-ефективна. Най-остро профсъюзът се опълчва на идеята да се построи нов, нискобюджетен завод в Източна Европа, посочвайки отложени минали проекти за превозни средства, както и възможностите да се продължи използването на няколко съществуващи заводи в Германия и други европейски страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай