Петкова намекна за по-евтин руски газ

Строежът за Балкански поток върви с пълна сила, петимата кандидати за Белене потвърдиха участие

Петкова намекна за по-евтин руски газ | StandartNews.com

До края на месеца приключват преговорите с Газпром и се надявам те да са успешни за България. Това заяви министър Теменужка Петкова на въпрос на Цветанка Ризова дали можем да очакваме по-ниска цена.
Петкова заяви още, че няма съмнение, че Балкански поток ще се реализира до края на годината и че работата по строежа върви с пълна сила.
По повод изказванията на американския заместнвик-държавен секретар Дейвид Хейл, че Америка не одобрява проекта, министърът заяви, че няма основания за притеснения, ако спазваме всички международни правила и следваме европейските директиви, което ние правим.
След старта на Турски поток, ние губим годишно
110 милиона долара от 14 млрд.куб.м транзитни такси. Ние ще диверсифицираме доставките, така че до края на годината 1,5 млрд.куб. м. ще са от руски газ, 1 милиарда ще са от азерски, а 500 милиона куб.м. - от втечнено гориво, добави тя.
Това становище Петкова е изразила и при срещите й с американската администрация и енергиен бизнес във Вашингтон. Тя не конкретизира каква е целта на втората очаквана визита на американските ядрени и газови експерти, но каза, че при посещението си в края на миналата година те останали впечатление от професионализма на експертите в АЕЦ "Козлодуй", както и от факта, че централата покрива най- високите критерии за сигурност.
Американските специалисти се интересуват и от възобновяемите източници, каза още Петкова.
Според нея тези визити не пречат на добрата работа с руснацитеи.
Имат ни доверие руските партньори, заяви Петкова.
По отношение на Белене тя каза, че вече са получили потвърждение и от 5-те компании, които бяха определени в шортлистата за преговори, следва запознаване с пълната документация и до 31 май се очакват обвързващи оферти.
По повод защитата й за въглищните центали, тя каза, че няма как да не е твърда в настояването си, защото произвеждат 4000 от общо 6000 базови мощности в държавата, затова преходът към нисковъглеродната икономика трябва да е плавен и справедлив, съобразен с националните особености.
1,2 млрд са инвестирани в ТЕЦ "Марица изток 2" за сероочистващи устройства, плащат се по 400 милиона лева годишна за купуване на емисии.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай