Панагюрище диша във врата на София по заплати

Асарел-Медет е най-големият работодател, панагюрци са най-добрите платци на заеми в България

Панагюрище диша във врата на София по заплати | StandartNews.com
Асарел-Медет е най-големият работодател в общината В града на Райна княгиня са най-добрите платци на заеми в България

Софийски заплати, но на чист въздух в Средногорието, далеч от бясното темпо на големия град. Това преди години звучеше като мечта, но вече е факт.

Веднага след София в класацията на ИПИ за възнагражденията по региони се нарежда Панагюрище (9-о място) със средна заплата от 1 285 лв. през 2017 г. Отново имаме пример за община с голяма добивна компания, която влиза в топ 10 по високи заплати у нас, отбелязват от Института за пазарна икономика.

Още по-впечатляващ е фактът, че средното възнаграждение почти се удвоява /нараства с 91%/ в периода 2008-2017 г.

Регионът се отличава с бурно развитие, като по много показатели изпреварва не само област Пазарджик и средните за страната стойности, но се нарежда и сред водещите общини в България.
Основният инвеститор и работодател в община Панагюрище е Асарел-Медет. Минно-добивната компания осигурява над 60% от паричните приходи на населението в общината, без да се вземат предвид приходите от дивиденти, а акционери в нея са над 3000 души. От Асарел са и над 70% от постъпленията от местни данъци и такси и над 30% от всички приходи в бюджета.

Любопитен факт е, че Πaнaгюpищe е градът с най-добрите платци на заеми в България. Това става ясно от проучване на Aгeнция зa cъбиpaнe нa взeмaния от май 2019 г. По данни на финансовото министерство пък Панагюрище неизменно е сред топ 10 на общините по ниво на финансова устойчивост.

Какви са причините за тези резултати?

Голямата компания не само храни голяма част от хората в града, но и създава бизнес за много от тях. Асарел-Медет има десетки фирми-доставчици на стоки и услуги за мината.
В града успешно се развиват и други производства, особено оптичната индустрия.

Големите заплати пък дават възможност за развитие на всякакви услуги в града - от магазини до заведения и фризьорски салони. Те процъфтяват благодарение на финансовите възможности на служителите на Асарел и техните семейства. Не случайно в Панагюрище има Лидл и Т-Маркет, което е рядко срещано за малък град - големите вериги предпочитат да отварят магазини в градове със силно потребление.

Освен това Асарел-Медет инвестира голяма част от печалбата си в развитието и на други икономически сектори – туризъм, спорт, здравеопазване. Те не само осигуряват алтернативни работни места, напълно независими от мината, но и подобряват начина на живот в градчето.

Инвестиционната активност в общината също превишава значително средните за страната стойности, а усвояването на европейски средства е близо три пъти по-високо.

Голяма придобивка за местните хора е болницата "Уни Хоспитал", направена с инвестиция на Асарел-Медет. По оборудване и специалисти тя се мери с най-добрите клиники в София. Да се лекуват в болницата идват и хора от страната.

А практически цялото население на Панагюрище е здравноосигурено.

По своя културен календар и възможности за спорт и туризъм Панагюрище не отстъпва на най-големите градове в България.

В сферата на образованието градът също има с какво да се похвали. Работи се много за въвеждане на дуалната система, а след завършването учениците са с осигурена работа в предприятието. Престъпността е сравнително ниска, а степента на разкриваемост на извършените престъпления е значително по-висока от средната за страната.

Като обобщение можем да кажем, че община Панагюрище се развива по начин, който осигурява отлични възможности за социално-икономическо оцеляване след неизбежното изчерпване на медните руди. Това обаче няма да се случи в първата половина на 21-ви век.

Важно е компанията да продължи да открива нови запаси, ако градът иска този стандарт и след изчерпването на доказаните в сегашния рудник след 23 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай