Осем авиокомпании нарушават правата на пътниците

Срещу тях има подадени общо най-много рекламации от потребители на европейско ниво

Осем авиокомпании нарушават правата на пътниците | StandartNews.com

Ер Франс, ИзиДжет и Райънеър, заедно с още пет други авиокомпании бяха разкритикувани от Европейското бюро на потребителските синдикати за нарушения на правата на пътниците, по-специално на онези, които искат възстановяване на парите в случай на анулиран полет, предаде Франс прес.

Базираната в Брюксел организация, посочи, че е предупредила Европейската комисия и националните власти за защита на потребителите за тези нарушения и е поискала разследване за тези нелоялни практики, които са нарушение на европейското законодателство.

От началото на кризата с Ковид-19 много авиокомпании пренебрегват правата на пътниците, казва генералният директор на Бюрото Моник Гоайен.

Тези авиокомпании лишават пътниците от тяхното право за възстановяване на средствата в случай на анулиран полет и лъжат пътниците, като им предоставят некоректна, частична или неясна информация за техните права, допълва тя. Потребителските асоциации, които са членове на Бюрото бяха наводнени от хиляди рекламации, съобщи още ръководителката на Бюрото.

Организацията отбелязва, че ако нелоялни практики са били констатирани в целия сектор, то Иджиън, Ер Франс, ИзиДжет, Ка Ел Ем, Норуиджън, Райънеър, ТАП Португал и Трансавиа фигурират сред компаниите, срещу които има подадени общо най-много рекламации от потребители на европейско ниво.

Бюрото е задействало "механизъм на външна тревога" пред Европейската комисия и националните власти, който може да доведе до разследване заедно с 11 от организациите, членуващи в него. Бюрото представлява общо 44 потребителски организации от 32 страни.

През цялата коронавирусна криза ЕК подчертава, че правата на потребителите остават в сила въпреки трудностите, с които се сблъсква авиационният сектор. ЕК започна в началото на юли наказателна процедура срещу 10 страни членки с цел защита на правото на пътниците за възстановяване на парите в случай на анулиране на полетите им заради коронавируса. Сред страните са Франция, Чехия, Португалия, Словакия, Гърция, Кипър, Италия, Хърватия, Литва, Полша. Такава процедура може да доведе до сезиране на Европейския съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай