Очакват повече инвеститори за концесията на летище "София"

Крайният срок за подаване на оферти беше 5 февруари

Очакват повече инвеститори за концесията на летище "София" | StandartNews.com

"Процедурата за концесия на летище "София" следва своя нормален и законосъобразен ход", заяви транспортният министър Росен Желязков пред bTV.

Той обясни, че е удължена концесията на летището до 3 април с мотив да се промени документацията, която трябва да бъде икономически балансирана и да се привлекат повече инвеститори.

Припомняме, крайният срок за подаване на оферти беше 5 февруари.

Транспортният министър даде пример с концесията летището в Белград, където също имало няколко пъти удължаването на срока.

Правителството рестартира търга през юли 2018 г., като очакванията бяха да се получат около 550 милиона евро от 35-годишна концесия на летището. От тях 280 милиона евро трябва да бъдат платени предварително.

По отношение на транспорта в малките населени места транспортният министър увери, че те няма да останат без междуградски транспорт. По думите му трябва да променим модела.

Всяка година държавата отделя ресурс за субсидия, която трябва да допълни нерентабилността на тези превози, обясни Желязков и посочи, че за настоящата година тя е с 4 млн. лв. повече.

"Голяма част от субсидията остава в градовете за субсидиране на линии, за които няма достатъчно информация", призна той.

Желязков недоумява защо колкото повече пари се вкарват в една система, толкова повече оплаквания има. 

"Трябва да се намери справедливото решение", категоричен е Желязков. Тази седмица предстои среща със Сдружението на превозвачите и финансовия министър.

Припомняме, обявените изисквания за концесия на летище "София" са с прогнозна стойност 3 898 229 907 евро без ДДС. Те бяха публикувани на 5 юли 2018 г. в официално обявление на Министерство на транспорта.

Според документа, концесията е със срок 35 години, за над 7,6 милиарда лева. Поръчката включва изграждане на трети терминал през първите 10 години от концесията.

На 3 октомври стана ясно, че първата фирма, която заяви официално своето намерение да кандидатства за концесията на летище "София", е британският летищен оператор Manchester Airport Group. Компанията участва заедно със своя партньор в лицето на китайската Beijing Construction Engineering Group.

След това от БСП обявиха концесията за незаконна, като внесоха в прокуратурата сигнал за проверка на решението на Министерския съвет, с което е започнала процедура за отдаване на летище "София" на концесия.

На въпрос дали се сменя ЦИК, той отговори: "Най-важното е да не се прави комисия по шев и кройка точно преди изборите". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай