Очакват опашки от тирове на Кулата-Промахон

Гръцките селскостопански производители планират символичен протест и блокиране на движението в района на граничния пункт Кулата-Промахон...

Очакват опашки от тирове на Кулата-Промахон | StandartNews.com

От Министерството на външните работи предупреждават за възможно образуване на колони от чакащи автомобили в района на пункт Серес, където гръцките селскостопански производители  планират символичен протест и блокиране на движението в района на граничния пункт Кулата-Промахон. Очаква се шествието да започне в 14 часа.

Българските гранични власти  са информирани за подготвяния протест и не изключват  границата да бъде блокирана с жива верига. Най-вероятно протестиращите ще дойдат на място с леки автомобили, тъй като  в граничната зона е забранено разполагане на земеделска техника. Дежурните екипи на „Гранична полиция“ информират пътуващите към южната ни съседка за очакваните проблеми с придвижването в района около граничния пункт.

След обяд трафикът става много интензивен на вход към България, като преобладаващо от Гърция към страната ни се движат камиони и автобуси. Към момента няма информация за готвени протести на другия граничен  пункт в района - „ Илинден-Екзохи“, към който при интензивен трафик и задръствания на Кулата се пренасочват автомобилите.

В цяла Гърция днес ще има протестни демонстрации и символични блокади на граничните пунктове с Република Македония и България заради дебатите и гласуването в парламента по ратификация на Преспанското споразумение за новото име на Македония. Опозиционните партии определиха споразумеието като вредно.

Гръцките фермери обавиха, че блокират "символично" границата с България и Македония в знак на протест срещу Преспанското споразумение. Протестни демонстрации ще има в Солун и Атина.

Тече подготовката за протестните демонстрации, като в Солун те ще са 3 с начало 18 часа.

Пред парламента в Атина също се очакват масови протести докато тече гласуването на споразумението. Полицията е взела превантивни мерки, за да не допусне сблъсъци.

Високо е напрежението в парламента. Опозицията се опитва да повлияе на независимите депутати, които са склонни да гласуват в подкрепа на името Северна Македония. Управляващата партия СИРИЗА пък гарантира привличането на необходимите гласове от независими депутати и се очаква договорът да получи мнозинство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай