Очакват до 30% скок на фалитите

Намалява доверието между компаниите, това няма как да не се отрази на оборотите, казва шефът на Coface България

Очакват до 30% скок на фалитите | StandartNews.com

Българските компании в несъстоятелност ще се увеличат с 25-30%. Прогнозата е на управителя на компанията за кредитно застраховане Coface България Пламен Димитров пред Bloomberg TV Bulgaria.

В момента тенденциите при междуфирмената задлъжнялост са дългогодишни партньори, които досега са имали голямо доверие помежду си, да скъсяват сроковете за разплащане помежду си. Ако пък дадени компании не се познават особено и си нямат доверие, то те не успяват да се договорят за отсрочка в плащанията.

„Много е ясна тенденцията на намаляване на доверието между компаниите. Това няма как да не се отрази на търговските обороти. Тези следствия са предвестник на това, което предстои да се случи до края на годината, а именно – навлизането в рецесия“, обясни Димитров. „Ясно е, че всеки ангажимент, поет преди кризата, не може да се изпълни след кризата. В тази връзка средните срокове на забавяне на плащанията между бизнесите се увеличават, а доверието между компаниите намалява“, каза още той.

По думите му няма сектор, който да не е засегнат от настоящата криза, включително и традиционни сектори като хранително-вкусовата.

Димитров посочи, че се очаква минимум 25% ръст на несъстоятелността в глобален мащаб спрямо 2019 г. В страни като САЩ се очаква този ръст да бъде близо 40%.

В момента процес на събиране на вземания реално няма, защото съдебната система не работи. „Така се натрупват случаи, с които после ще затрупаме системата. Но се опитваме да не стигаме до съд и да влезем в положение на всеки един платец чрез договаряния и разсрочвания“, казва той.

Управителят на Coface България посочи няколко прилики на настоящата криза с тази от 2008 г. - над 35% от големите покупки ще бъдат прекратени, над 70% от хората ще съкратят почивките си и като цяло ще има намалено търсене на стоки и услуги. „Разликата е, че тогава имаше недоверие в банките и недоверие между самите банки. Но сега те си имат доверие едни на други, както и бизнесът има доверие в тях“, допълни Димитров.

Той посочи, че се очаква свиване на БВП с поне 1.5% на глобално ниво, 6-7% за най-силните икономики на Европа и 3% за България. 

Според него в мерките, предприемани от българското правителство, има логика, но може да се направи и повече. Той предлага компаниите за застраховане на вземания да се обърнат за помощ към държавата и ако тя им окаже подкрепа, те могат да не понижават лимитите на компаниите, с които работят, и така въпросните фирми да не свиват търговския си оборот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай