Няма нови случаи на африканска чума по свинете в Кърджалийско

След старта на груповия лов вече има отстреляни 100 диви прасета, от които са взети проби за изследване

Няма нови случаи на африканска чума по свинете в Кърджалийско | StandartNews.com

Няма установени  нови случаи на зараза от африканска чума по свинете в Кърджалийско. Изгорялата ферма в Момчилград е единственото локализирано огнище. Пробите, взети от двете стопанства в Кърджали, са отрицателни, а прасетата в петте ферми във „Върбалака“ са заклани доброволно. Това  стана ясно на проведеното заседание на Областната епизоотична комисия в Кърджали.  Отрицателни са и всички изследвани проби от диви свине. От РДГ Кърджали информираха, че е стартирал груповият лов и вече има отстреляни 100 диви прасета, от които са взети проби за изследване. Според горските власти, ако ловът върви със същото темпо, популацията ще бъде ограничена до 3 животни на 10 000 дка.

От ОПУ Кърджали посочиха, че от началото на месец октомври се почистват и дезинфекцират с препарати основно кошовете и местата за отдих по пътя Хасково-Кърджали-Маказа, отсечката Кърджали-Мост-Манастир  и пътя Кърджали-Ардино-Смолян. Извършва се и обход на мостовите съоръжения за изхвърлени умрели животни.
        
Със заповед на министъра на земеделието и храните е разпоредено да се оформят 3 подзони около потенциално инфектираните територии, като за всяка от тях ще има различен режим на извършвани дейности като контрол, претърсване, ловуване и др. Актуализирана е информацията за броя на свинете, отглеждани в обекти тип заден двор и за терените, определени за загробване на умрели животни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай