Николай Василев критикува диференцираното ДДС

Когато има различни данъчни ставки се създават условия за измами

Николай Василев критикува диференцираното ДДС | StandartNews.com

Намалената ставка на ДДС беше голяма грешка. Надявам се да бъде временна и след това да се забрави, заяви пред Нова телевизия бившият вицепремиер и икономически министър Николай Василев.

Toй е на мнение, че в този момент не трябва да има промяна в данъчните ставки. Според него ресторантьорите са допуснали грешка. "Те убедиха премиера, че това им е проблемът. Проблемът е по-слабият туристически сезон", коментира Василев.

Бившият министър на икономиката е категоричен, че премиерът Бойко Борисов е бил подведен от бранша. По думите му в страните, в които има диференцирани ДДС ставки се създават условия за измами. Той смята, че плоският данък и данъкът от 10% за печалба са едни от най-големите постижения на прехода и по тях България е почти на първо място в Европа.

Според него сега е много важно да се запази здравето на бюджета. „Има такива страни, които има лоша бюджетна политика. Това са хубави страни. България може да е по-бедна, но може да се справи сама с такива кризи като тази след COVID-19", заяви той.

Бившият министър коментира и идеята за създаване на държавни бензиностанции. Той определи това като голяма изненада и смята, че ако се случи това, значи преходът е бил напразен. „Някой има интерес. Не мога да гадая. Но да се надяваме, че няма да се случи това- да се създадат държавни бензиностанции“, каза Николай Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай