Николай Василев: Изпълнихме мерките за чакалнята

Според критерия дълг към БВП България има сребърен медал в цяла Европа

Николай Василев: Изпълнихме мерките за чакалнята | StandartNews.com

Инфлацията в България за първи път от доста време насам е малко отгоре - 0,8%, което е близко до нулата. Това обаче изобщо не е проблем за влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната, каза бившият министър на икономиката Николай Василев в интервю за бТВ.

Икономистите не сме изненадани от цифрата на инфлацията, каза той.

Същевременно обаче всички световни икономисти мълчат в момента по темата ще има ли тази година инфлация, или дефлация. Но това не е проблем за еврозоната, тъй като ние ще влизаме в чакалнята, а там изобщо няма такова изискване.

По думите му според критерия дълг към БВП България има сребърен медал в цяла Европа. Страната ни е в по-добро състояние спрямо тези критерии, отколкото повечето европейски страни, които вече са в еврозоната.

Василев обясни, че никакви цифри не могат да ни спрат, само политически въпроси от двете страни. Първо, трябва да сме сигурни, че искаме, тъй като не всички институции бързат натам. От друга страна, трябва да ни пуснат политически.

Ситуацията с Шенген е съвсем същата - отговаряме на критериите, но не ни пускат политически.

По повод подпомагането на ПИБ с пари от държавата, която влиза с миноритарен дял в банката, Василев обясни, че става дума за компромис - неформално стабилизирането на една банка. Така според него българската банкова система ще е още по-стабилна.

"Това не е най-лошото нещо, което държавата може да направи. Добра стъпка към еврозоната е. Ако не беше това, може би нямаше да се прави. Държавата има миноритарен дял и моята надежда е, че това е временно", каза Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай