Начисляват ви лихва върху лихва - незаконно е

В банките е практика да сумират дължимите и невнесени в срок лихви с дължимата и невнесена в срок главниц

Начисляват ви лихва върху лихва - незаконно е | StandartNews.com

С  Решение от края на юли Върховният касационен съд, 2-ро тър. отделениe, постанови: „Уговорката в допълнителни споразумения към договор за кредит /с потребител – физическо лице/ за прибавяне към размера на редовната главница на просрочени задължения за лихви, върху които се начислява възнаградителна лихва, представлява анатоцизъм по смисъла на чл.10, ал.3 от Закона за задълженията и договорите, който е допустим само при уговорка между търговци на основание чл.294, ал.1 от Търговския закон”.
Горното, на по-разбираем език, означава следното:
В случай, че, в качеството си на физическо лице /не и на търговец/,  сме забавили вноските си по кредита и банката, вместо да направи същия предсрочно изискуем, решава, с оглед запазване на правоотношенията помежду ни, да ни предложи разрочване на кредита, чрез удължаване на срока на погасяване на същия, няма право да начислява лихви за в бъдеще върху вече изтеклите лихви.
В банките е практика да сумират дължимите и невнесени в срок лихви с дължимата и невнесена в срок главница, като върху сбора от същите определят нова лихва върху така удължения срок на погасяване.
Последното обаче е забранено от цитираните по-горе законови разпоредби и е допустимо само между търговци /фирми/, и то само в случай, че е изрично уговорено.
Горното не означава, че не дължим непогасената към момента на предоговарянето лихва, а само че върху нея не може да бъде начислявана /добавяна/ нова възнаградителна лихва т.е. каквато и лихва да бъде определена, тя може да бъде начислена единствено и само върху непогасената част от главницата, не и върху непогасените до съответния момент лихви.
Горното означава също така, че яко някой вече е предоговорил кредита си при горните нищожни /незаконосъобразни/ условия, може да поиска от съответната банка намаляването на дължимите вноски на основание на гореизложеното, а при отказ – да атакува подписанато допълнително споразумение по съотвения съдебен ред.

 

Пълният текст на решенито може да бъде видян тук:

http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.nsf/vCourtActsByCase/B21DA1ED516C6426C22584460027DF93

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай